Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Brygge och Flandern – romantik och Medeltid, men också vindar av grymma krig

Brygge – idealiskt för en långhelg eller som vi gjorde – några dagars stop over på väg söderöver. Brygge, en underbar medeltida pärla som brukar kallas norra Europas Venedig och nog gör staden skäl för namnet – lika – men också väldigt olika. Den är som en liten sagostad, uppbyggd av Lego, men i allra högsta grad verklig med sina knappt 120 000 invånare. Redan för ett par tusen år sedan fanns här bosättningar, men det är under Medeltiden som staden får sin blomstring. Strövar över torget, Markt, och vi känner oss förflyttade till en annan tidsera. Husen är helt fantastiskt vackra, så välbevarade och då vet vi ändå att kriget var påtagligt även om Brygge klarade sig förhållandevis väl Kommer tillbaka till den moderna historien, men låt oss stanna kvar i romantikens skimmer en stund. Kanalerna, den ena mer romantisk än den andra, mysiga kaféer, ölbryggerier, chokladpraliner, musslor, ja det känns att man är i Belgien.

Staden är en skönhet och turisterna dras dit som flugor på en sockerbit och vi gör som alla andra – tar en kanaltur. Det visar sig vara en perfekt guide för fortsatta upptäcktsfärder i Brygge. Efter turen drar vi oss mot de betydlig stillsammare Sankt Anna kvarteren. Målet är Café Bli, Brygges äldsta pub och med sina 500 år imponerar hon. Ölbryggerierna ligger tätt i Brygge och det är spännande att prova öl som man aldrig får möjlighet att smaka härhemma. Dags för middag på den förtjusande lilla fransk/ belgiska krogen Pro Deo. Bra priser och ett fantastiskt kök. Efter en eller är det två öl på en trevlig liten musikbar drar vi oss mot Hotel Heritage. Absolut inte billigt, men känslan av att befinna sig i ett Medeltida palats eller något liknande gör det värt varje euro. Somnar sött och förvandlas i drömmen till en medeltida prinsessa – inte alls fel, men är ändå glad när jag vaknar till en utsökt frukost i 2000-talets värld.

Strosar omkring, botaniserar i små butiker, tar en kaffe innan vi går till Markt – Rådhustorget. Torget är underbart vackert med Rådhuset, trevliga kaféer och Belfort, klocktornet. De 366 stegen är tuffa, men vi får lön för mödan när vi når toppen. Utsikten är vidunderlig. Man ser hela Brygge med sin vackra medeltida kärna, men också ut över Flandern och tankarna går till skyttegravarna, första världskriget, andra världskriget och alla liv som spillts i onödan. Sista versen i Ture Nermans sorgligt vackra dikt får stå för det jag känner just då.

Men den vackraste visan om kärleken
kom aldrig på pränt.
Den begrovs i en massgrav i Flandern
med en fattig parisstudent.

Flandern rymmer otroligt många minnen från olika krig, inte minst från första och andra Världskriget. Jag ska inte nämna de alla och det känns sorgligt att se krigsgravar och monument av olika slag, men också viktigt att inte glömma det förflutna.

Ett museum vill jag lyfta fram. Det ligger mitt ute på Flanderns fält nära Duiksmuide. Besöket berör oss starkt och jag kan varmt rekommendera att ta sig tid till några timmar på IJzertoren, som vi själva fann av en slump och texten på byggnaden får avsluta dagens inlägg: No more war!

P1000085.JPG

Brygge och alla vackra kanaler

P1000110.JPG

Värt mödan att gå upp i Klocktornet

P1000120.JPG

Brygges vackra katedral

P1000129.JPG

Otroligt fascinerande museum!