Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Christianshavn- kullerstensgator, 1600-talshus, mysiga små kroer – Köpenhamnsidyll

Christianshavn har så mycket mysigt att bjuda på. St Annes Gade är en av Köpenhamn äldsta gator och det märks. Välbevarade gamla hus kantar gatan som korsar Christianshavns kanal. Åt ena hållet leder den till Vår Frelseres Kirke (vill man se Köpenhamn från ovan så klättrar man upp i tornet och får en vidunderlig utsikt över ”Byen”) och längs gatan ligger spännande små butiker av olika slag. Allt andas idyll.

Styr man i stället stegen mot centrumhållet så möter man ringlande gränder, den ena mer idyllisk än den andra. Här vimlar av kaféer och trivsamma kroer och vill man bo billigt och central i trivsamma omgivningar – testa St Anne 8- mycket trevligt och prisvärt litet Bed & Breakfast. Huset är förtjusande och sommartid kan man njuta av en kopp kaffe på den fina innegården. Blunda och drömma sig tillbaka till 1700-talet. Ett stenkast därifrån avnjutes en härlig dansk frokost, med franskt inslag – på gemytliga Café Wilder. Mätta och belåtna strosar vi vidare i ett myller av trivsamma gamla gator som Båtmansstraede, Wilderergade och flera andra.

Nu är vi sugna på att prova kanalen och går till Christianshavns Båtudlejning og Café och för 100 danska kronor ror vi i maklig takt och känner oss som riktiga Christianshavns bor. Torvegade är ännu en liten pärla och här missar jag aldrig ett besök hos Emmerys – ett bageri och kafé med enbart organiska produkter. Deras hemlagade små flödeboller- gräddbullarna – är som en dröm som slinker ner snabbt tillsammans med en kopp kaffe. Jag har skrivit det förut och skriver de igen – organiskt är stort i Köpenhamn och alla moderna restauranger försöker ha vinlistor med enbart ekologiska viner. Vi går över Knippelsbron och lämnar Christianshavn för denna gång, men vi kommer tillbaka och utforskar Christiania och mycket annat.

IMG_2404.JPG

Njuter utanför St Annes 8 – mysigt Bed & Breakfast

IMG_2433.JPG

Bed & Breakfast – fräscht – centralt och med idyllisk innegård

IMG_2424.JPG

Christianhavn – sommarboende ombord

IMG_2430.JPG

Utsökta "flödebollar" från Emmerys

IMG_2409.JPG

Idyll mitt i Köpenhamn