Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dresden – vacker som en saga och en av Europas grönaste städer

Dresden tronar fram som en vacker juvel i Sachsen, 20 mil från Berlin och 15 mil från Prag. Vi befinner oss mitt i Tyskland. Dresden, som med över 60 procent parker och grönområden, är en av Europas grönaste städer kallas i folkmun ofta för ”Elbflorenz”, Florens vid floden Elbe, och det är lätt att hålla med. Historiska centrat är så vackert så att man får en förnimmelse av att befinna sig i sagans värld när man sitter på ett de många kaféerna vid Neumarkt. De må vara turistiska, men utsikten över återuppbyggda Frauenkirche är svårslagen. Återuppbyggda, ja det är svårt att förbigå Dresdens mörka historia. 13 till 14 februari 1944 bombades staden av de allierade och hela Dresden låg i ruiner. Lidandena var ohyggliga och bombningarna har ifrågasatts. Många oersättliga konstskatter förstördes. Länge stod just ruinerna av Frauenkirche som en påminnelse om det fasansfulla kriget. 2005 var kyrkan emellertid återuppbyggd och den är storslagen. Kvarteren och gatorna runt Neumarkt bjuder på den ena historiska sevärdheten efter den andra. Missa för all del inte den pampiga muralmålningen, Fürsten Zug, där man kan följa furstar och prinsar i Sachsens historia.

Korsar den livligt trafikerade Wilsdruffer Strasse och befinner oss i Altstadt, nästan lika förförande vackert. Slår oss ner på ett kafé och bara insuper atmosfären. Lite shopping mellan varven? Vid Altmarkt ligger en utmärkt galleria, Altmarkt Galleria, och man känner plötsligt att det finns ett liv och en vardag också i Dresden. Botanisera i små butiker och strosa runt på de trevliga små gatorna som ligger runt torget, Altmarkt.

Dags att lämna historieboken och bege sig ner mot Elbe. Här ligger flera trevliga båtar som inrymmer kaféer och restauranger, njuter av en iskall öl och blickar ut över den vackra omgivningen. Beger oss över floden och kommer till helt andra delar av Dresden. Här möter vi livfulla kvarter, massor av studenter. Dresden, med sina drygt 500 000 invånare har 40 000 studenter och den unga, glada stämningen märks. Ät gärna middag på Lilla Sosse, nytyskt kök där maten serveras i små glasburkar. På sommaren kan man sitta ute på den charmiga gården och efter en god middag finns det massor av trevliga barer i närheten där man gärna avslutar kvällen. Dresden är en stad som jag gärna återkommer till.

P1040334.JPG

Njuter av all skönhet och historia i Dresden

IMG_1507_web.jpg

Fürsten Zug – en fantastisk muralmålning från svunna tider

IMG_1478_web.jpg

Pampiga Frauenkirche

IMG_1516_web.jpg

Minnesmärke från tiden i forna Östtyskland