Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elba – förtrollande skönhet – fjärran från massturism

Kör genom det vackra toskanska landskapet på någon liten väg som ska ta oss till Piombino. Målet är färjeläget för vidare färd till Elba. Det första som far genom mitt huvud när jag tänker på Elba är Napoleon och hans 100 dagar på ön mellan 1814 och 1815. Ja, hans villa är vacker som en saga, men den kändes säkert liten för honom. Nu går jag händelserna i förväg, vi har hittat till färjeläget och kört ombord på en ståtlig färja. Solen strålar, Medelhavet är så blått att det nästan är overkligt och skönheten är betagande. Så lägger båten till i Elbas ”huvudstad” Portoferraio. Förälskelsen sköljer över mig i samma sekund som vi går i land och jag blickar hänförd ut över denna lilla idyll i Toscanas skärgård. Det är lunchtid och vi är hungriga. Får syn på en sval fiskrestaurang som viskar inbjudande, ja så känns det och vi blir inte besvikna. Äter en av de bästa fiskrätter jag någonsin smakat, lätt kokt Medelhavsfisk av något slag, grönsaker, salt och olivolja. Så enkelt, så gott och läckerheterna sköljs ned med iskallt krispigt vitt vin från Elba.

Styr stegen mot centrum, ja centrum? Portoferraio är en liten ort med ungefär 13 000 invånare av de 30 000 som finns på ön. Så glöm storstad, galen shopping eller stormarknader. Här är det annat som råder. Historien är så gammal att den dateras tillbaka till bronsåldern och sedan dess har folkslag som etruskerna, romarna och många andra tagit ön i besittning. Familjen Medici har också haft ett finger med i spelet, men långt senare. I dag är ön en fridfull del av kommunen Livorno. Gruvor och fiske har varit viktiga, men numera utgör turismen en central del – dock fjärran från massturism och vi träffar inte en enda nordbo när vi är där.

Själva centrum är väldigt pittoreskt med hus i glada färger. Strosar vid hamnen och njuter doften av nyfångad fisk och hav. Ön är kuperad och naturen känns vild så fort man kommer en liten bit ifrån Portoferraio. I dag ska vi dock ägna större delen av tiden åt denna pärla. Vi stärker oss med en kaffe innan vi börjar den branta vandringen upp mot fästningarna – Forte Falcone och Forte Stella. Mellan dessa, nästan som på en plattform, ligger Napoleons hus, Villa dei Mulini. Han hade också ett sommarresidens några kilometer utanför staden. Villan är vacker, forten och försvarsmuren är mycket intressanta, men pärlan är det helt betagande utsikten. Vi dröjer oss kvar länge och bara njuter av all förförande skönhet som omger oss. På vägen ner besöker vi den vackra kyrkan, Referenda Misericordia och i det lilla museet får vi en inblick i hur livet gestaltade sig under 1800-talet och första halvan av 1900-talet. Spännande och lärorikt. Havet drar och vi slår oss ner på en mysig uteservering och njuter ett glas iskallt vin från Elba, strosar i affärer en stund, pratar med några som fötts och levt hela sina liv på ön. Öar har en speciell dragningskraft och människorna har formats av livsbetingelserna fjärran från fastlandet. I dag går det snabbt och lätt att ta färjan till Piombino, men det är inte så längesedan som öborna var utelämnande åt varandra. Det börjar bli dags för middag och missa absolut inte La Vista Ristorante som ligger precis vid strandkanten. Mer romantisk miljö är svår att hitta och maten lyfter en till himmelska höjder. Vilken fisk, vilka skaldjur. Naturen, stränderna med kristallklart vatten, de rara människorna, orördheten på landsbygden, den goda maten och vinet – ja skälen är många för att åka till Elba och vi kommer tillbaka.

P1000708.JPG

Hamnen med alla vackra och glada hus i bakgrunden.

IMG_6126.JPG

På väg uppåt mot Forte Falcone.

P1000720.JPG

Betagande utsikt över Medelhavet.

P1000715.JPG

Vindlande gränder och många trappor.

P1000727.JPG

Portferraio från ovan