Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ett litet stycke Bretagne – Dinan och St Malo

Vi lämnar Belgien och kör denna gång den snabbaste vägen mot Bretagne. Har tidigare besökt vackra Picardie och Normandie, men nu är målet Bretagne där Dinan ska vara vår utgångspunkt under några dagar. Det visar sig vara ett mycket bra val. En förtjusande gammal stad och en av de bäst bevarade i hela Bretagne. Kullerstensgator, de typiska husen i grå sten kompletterat med delar i korsvirke och en 3 km mycket välbevarad ringmur. Vi checkar in på Hotel d´Avaugour, ett litet trevligt och mycket personligt hotell, fjärran från lyx, men trivsamt. Läget är perfekt för att utforska det romantiska historiska centrat, som kanske kommer allra bäst till sin rätt i kvarteren runt Place de Merciers. Som, så ofta, slår vi oss ner på ett kafé, kollar på folk och njuter av atmosfären. Det vimlar av trevliga kaféer, barer och restauranger och de middagar vi åt i Dinan var himmelska. La Courtine och la Fleur du Sel måste lyftas fram – deras menyer är svårslagna. Bordsbokning är nödvändigt.

Genom staden rinner en förtjusande romantisk flod och längs kajen kan man njuta av en god cider, se på båtlivet och till och med hyra en båt och ge sig ut mot den vilda kusten. Havet är påfallande även om Dinan inte ligger vid havsbandet så märker man att det är nära, inte minst på alla ljuva skaldjur och ostron. Färskare än så här blir de inte. Missa heller inte att äta crepes, lite av en nationalrätt i Bretagne. Ett tips om man vill smaka ljuva crepes och samtidigt njuta av en läcker miljö är Creperie des Artisan. Mycket speciellt. Missa för all del inte det välbevarade gamla slottet!

Omgivningarna är underbara och ett sätt att utforska dem är att hyra cykel och trampa på cykelvägar så lantligt stilla att man har svårt att förstå att man befinner sig i 2000-talet. Cykla till Dinard och väl framme i Dinard kan man njuta av ett dopp i havet eller ta båten till St Malo. Själva körde vi bil längs havet till St Malo som ligger betagande vackert vid havet och vänder ansiktet mot Brittiska kanalen. Det är mycket gammal stad och det historiska centrat ligger på en klipphalvö omgärdad av murar, Intra muros. Strosa runt, insup atmosfären, känn dofter från hav, tång och sälta, slå sig ner någonstans och bara njuta av livet. Undviker man juli och augusti så har man nästan hela den staden tillsammans med den trevliga lokalbefolkningen. Lunchen, ja kan det bli annat än pinfärska ostron som sköljs ner av den lokala cidern? Kan inte motstå några av de goda lokala ostarna till dessert, en bit Petit Breton, en Merzer och ett litet stycke av den spännande osten Le ti Pavez. Nöjda flanerar vi vidare, utforskar smala gränder, kikar in i affärer, köper glass och har det väldigt bra.

Havet är påtagligt överallt i Bretagne och längre ut ersätts de mjuka sandstränderna av vilda och branta klippor. I Bretagne är skillnaden mellan ebb och flod den allra största, 12 meter, två gånger om dagen kan man njuta av detta skådespel. Lika lustigt varje gång att se båtarna som nyss låg i havet trona på sanddynerna. Bretagne bjuder på så mycket mera, men jag stannar här för denna gången.

P1000140.JPG

Vårt charmiga lilla hotell – byggnaden så typisk för Bretagne.

P1000145.JPG

Korsvirke och sten – mycket charmigt!

P1000178.JPG

Fascinerande skådespel med ebb och flod!

P1000168.JPG

Ljuva skaldjur i St Malo

P1000172.JPG

St Malo – en stad som bjuder på mycket!