Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ett litet stycke Paris mitt i Köpenhamn – gränslandet mellan Fredriksberg och Vesterbro

Köpenhamn är en stad som bjuder på många överraskningar. Som skåningar är vi lyckligt lottade – det är ju så nära och i går tog vi en heldag i Köpenhamn. Tåg, vilket är ovanligt för oss, men på kvällen skulle vi fira min nya roman – Kärlek och svek som släpps i dag. Nog måste det firas med en heldag i Byen. För ovanlighetens skull tar vi därför tåget till Nörreport station och styr stegen mot gränslandet mellan Fredriksberg och Vesterbro. Första stopp är Tycho Brahe Planetariet. Vilken upplevelse att förflyttas från stadens liv och brus ut i rymden. Inte på riktigt så klart, men man får nästan känslan av att vara ute i rymdens magi och oändlighet. Fantastiskt kul även man känner sig ganska liten. Stark upplevelse.

Strövar vidare och fascineras av hur mycket vi har kvar att upptäcka i Köpenhamn trots att vi är där ofta – både med jobb och privat. Går längs Gl Kongevej när mina ögon faller på något spännande, Letz shop, en mat- och vinaffär som direkt för tankarna till Paris eller är det kanske mera Alsace? Hur som helst en förtjusande butik där vi bjuds på ett glas vin, botaniserar bland franska läckerheter som patéer, ostar, korvar och mycket annat. Här kan man köpa färska franska lantkycklingar från Alsace. Det vattnas i munnen av alla godsaker som lockar. Börjar bli hungrig.

Går mot Vaernedamsvej och i samma sekund som vi går in på denna speciella gata känner man sig förflyttad till Paris. Speciellt med gatan är inte bara en franska atmosfären utan också att denna gata delar Fredriksberg och Vesterbro – två ganska olika delar av Köpenhamn, ja Fredriksberg är faktiskt en egen kommun, och en rik sådan. Stämningen är skönt avslappnad och innan vi är redo för lunch blir den kaffe på trevliga Café Viggo. Vi sitter ute. Solen skiner och många på stället talar franska. Upplivade fortsätter vi längs denna pärla och det verkar som om vart och vartannat ställe är franskt. Vi stannar till på en mysig restaurang, Trois Cochon – ja franskt naturligtvis. Njuter en foie gras, ett glas rödvin (ja jag vet, man ska inte dricka rödvin till gåslever, men jag tycker det är godast). Kan inte motstå en crème brulé som efterrätt. En liten bit bort ligger ett märkligt ställe. Den är en liten affär som säljer hundgrejor, inte särskilt konstigt, men den ägs av drivs av den ambulerande veterinären. En kvinna, vars mission är att söka upp och behandla hemlösa hundar, inte bara i Danmark utan globalt. Behjärtansvärt om än lite udda.

Får plötsligt syn på en mycket trevlig liten bokhandel ett par meter in en tvärgata, slår mig ner utanför, njuter av en kaffe och av sensommarsolen, Vilken sorts böcker som bokhandeln fokuserar på? Franska så klart och den där Pariskänslan håller i sig. Ut på Vaernedamsvej hittar vi nästa skatt, Le Gourmand, en affär som enbart säljer franska varor, patéer, ostar, korvar och andra godsaker och här får jag också tillfälle att öva på min något ringrostiga franska. Alltid kul. Vi har hittat en ny favoritgata i Köpenhamn och nästa gång tar vi med bilen och fyller den med franska delikatesser!

Klockan börjar dra ihop sig till kvällens firande av min nya bok och vi går ut på Vesterbro, passerar Rådhustorget och Ströget (som jag ofta undviker – mest turister) och snart är vi framme vid Den lille Fede som ligger ett stenkast från Kongens Nytorv. Vilken mat, vilka viner. Lägg till detta en härligt avslappnad stämning och mycket trevlig personal. Fem-rätters meny, vinpaket och kaffe till ett mycket bra pris. Avslutar med ett glas champagne på lyxiga Hotel d´Angleterre – och går lycklig och upplyft till metron för att byta till tåget på Kastrup. I morgon bokrelease i Stockholm – spännande och kul!

IMG_6462.JPG

Mycket mysig bokhandel med massor av fransk litteratur.

IMG_6451.JPG

Letz shop på Gl Kongevej – ett paradis för alla som älskar fransk man och franska viner.

IMG_6491.JPG

Dansk touch på den goda glassen!

IMG_6483.JPG

Kan det bli mer franskt – Trois Cochon med foie gras – Salade Nicoise – franska ostar – miljön inomhus – mycket fransk!

IMG_6469.JPG

Le Gourmand gör verkligen skäl för sitt namn!

IMG_6509.JPG

Mat och dryck på Den lille Fede förflyttar en till himmelska höjder!