Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Februarihelg i Nice – som en svensk sommar!

En passionerad förälskelse sedan tonåren är Nice och sedan dess har jag har varit där ett otal gånger både med olika jobbprojekt och privat. Min debutroman – Gränslandet – utspelar sig till stor del just där. Nice har lockat och berört i generationer. Redan romarna sökte sommarsvalka i Provinsen – Provence – och staden gömmer många romarminnen. Under senare århundraden har ljuset, klimatet, havet och den speciella stämningen lockat konstnärer, författare och turister året om.

Lämnar ett kylslaget och grått Skåne för att ett par timmar senare kisa mot solen, ta av jackan, se blommande träd, känna doften av anis och mimosa, sitta på stranden och blicka ut över ett turkosblått Medelhav. Ja, folk till och med badar. En helt annan värld så nära hemma.

Snabbt packa upp i lägenheten vi ”alltid” hyr – ut och känna doften av nyklippt gräs. Ut på Jean Medicin – shoppinggata som också kantas av trevliga kaféer. Första målet efter vi landat är ofta detsamma- skaldjur på Café Turin tillsammans med ett gott vin från trakten. Hälsas välkomna som ”barn i huset” och medan vi beställer delger vi varandra vad som sedan vi senast sågs. En stad som Nice bjuder naturligtvis på ett otal restauranger – alltifrån stjärnkrogen Chantecler på Negresco till små lokala gömställen. Café Turin är en absolut favorit – en annan är Oliviera i Vieux Nice där maten lagas mitt bland gästerna medan den trevlige ägaren berättar, pratar och demonsterar sina olivoljor och andra lokala delikatesser. Olivoljan är som has bebis och han ser allvarlig ut när han säger att en krog med billig olivolja är en katastrof på alla plan. Att komma dit är också som at komma hem.

Den fantastiska Marche du Fleurs bjuder så här års på citrusfrukter i alla former med kulörer från gyllene citroner till mandariner, apelsiner, pomeranser och den glödande blodapelsinen. Fruktstånden påminner mera om ett konstverk, men allt är alldeles verkligt. Doften av anis och andra kryddor slår emot en och blandas med doften av hav, fisk och skaldjur. Strandserveringarna är öppna och det känns nästan overkligt att sitta på stranden och äta lunch en alldeles vanligt februaridag.

Museer och andra sevärdheter finns i mängder och hela gamla staden är en sevärdhet i sig. Matissemuseet är min absoluta favorit. Det blir fler inlägg om Nice – vill bara slå ett slag för ett vinteravbrott i denna förtjusande pärla som bjuder på allt, berör och förför. Vyerna när man blickar upp mot snötäckta berg för att i andra sekunden se ut över det bedövande blåa Medelhavet slår fortfarande ”knock-out” på mig.

IMG_0892.JPG

Ostron och skaldjur på Café Turin som faktiskt till och med vunnit VM i ostron!

IMG_0965.JPG

Oliviera – där den trevlige ägaren längst till vänster berättar och visar!

IMG_0909.JPG

Matisse museet är som en provencalsk dröm!

IMG_0904.JPG

Förtrollande vackert!

IMG_0952.JPG

Citrusfrukter i mängder på vintermarknaden!

IMG_0896.JPG

En "Noisette" får avsluta lunchen på en soldränkt strand i början av februari.