Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Förförande vackra Alper och Vierwaldstättersjön – en schweizisk pärla!

En alldeles betagande vacker del av vår värld är området kring Vierwaldstättersjön i Schweiz. Små välmående orter ligger som pärlband längs sjökanten. En klar och solig sommarkväll får man nästan nypa sig armen för att förstå att det inte är ett vykort. Kör längs sjön som i dag är fylld av båtar. Segelbåtar, små jollar, motorbåtar och så de pampiga kritvita ”ångbåtarna” trafikerar sjön. Sjön är betagande vacker och utgör navet i de kantoner som vetter mot sjön, nästan stor som ett mindre hav.

Målet för dagen är den lilla byn Merlischachen och Jaktslottet som tillhör Swiss Chalet, ett hotell som varit ett stopp over under otaliga bilresor i Europa. Gemytligt välkomnande och upp till rummet, slår upp fönstret och blir nästan förstummad av naturens skönhet. I fonden välbekanta Rigitoppen, som med sina drygt 1900 meter är det högsta närbelägna berget, men längre bort skymtar snötäckta bergsmassiv som kröns av Sankt Gotthard. Sjön, i dag intensivt blå. Glada skratt från barn och vuxna som simmar längs strandkanten. I bakgrunden hör man alpkossornas bjällror. Idyll så det förslår. Känns nästan som att komma hem.

Blir lika glad och upplyft varje gång jag kommer dit. Särskilt när vädergudarna är på vår sida. Dags för middag och för oss är valet enkelt. Det blir på terrassen på Swiss Chalet, ett förtjusande trähus i gammal schweizisk stil. Vi hälsas varmt välkomna och botaniserar i menyn. Lax till förrätt ackompanjerad av ett glas vitt vin och sedan en god schweizerschnitzel. Maten är utsökt, stämningen nästan förtrollande, mätta och nöjda promenerar vi i stillheten mot hotellet. Alpkornas bjällror och Luzernbåtens hemtrevliga tutande är det enda som bryter tystnaden. Vi dröjer oss kvar i denna ljumma alpnatt. Sitter på terrassen och njuter av ljusens skimmer. Snart kallar sängen med sina sköna dunbolster och vi försjunker snabbt i djup sömn.

Slår upp ögonen och behöver inte dra bort gardinen för att se att turen är med oss även i dag. En strålande schweizisk sommardag möter oss. Inleder med god frukost på terrassen innan vi funderar över dagens planer. Vi bestämmer oss för att ägna dagen åt en båttur. Väderprognosen lovar fint i några dagar så vi chansar på att den stämmer och tänkte ta berget i morgon. Från bryggan precis nedanför hotellet kan man gå ombord på fina båtar som transporterar en till mysiga små schweizerpärlor runt sjön. Luzern skymtar i fjärran, men vi hoppar på båten som ska ta oss till idylliska Küssnacht. Båten tutar hemtrevligt och väl framme (det är inte långt) strosar vi i denna välmående stad med ca 12 000 invånare, söt som en liten marsipankonfekt. Här finns trevlig shopping, mysiga kaféer och restauranger. Vi lunchar på pampiga Hotel du Lac Seehof och kan inte annat än njuta av den betagande vackra utsikten över sjön. Efter lunchen behöver vi röra på oss och vi promenerar till Astrid kapellet, vackert beläget precis vid sjökanten några kilometer från centrum.

Här omkom Belgiens unga drottning Astrid, tidigare svensk prinsessa 1935. Hon vara bara 29 år när bilen, med maken kung Leopold bakom ratten, körde av vägen. Den unga drottningen avled omedelbart och landssorg utbröt i Belgien. En miljon människor lär ha kantat begravningskortegen. Själv minns jag framförallt drottning Astrid från Prinsessornas kokbok som fanns i min mormor och morfars hem när jag var barn. Den blev sedan min mammas och numera finns den, lite lappad, men väl använd, i min bokhylla.

IMG_6278.JPG

"Vårt" mysiga hotell I Schweiz – här avnjuts med fördel kvällens middag.

IMG_6260.JPG

Schweiziskt kör när det är som bäst!

IMG_6248.JPG

Utsikt från hotellrummet.

P1000826.JPG

Mysiga Küssnacht!

P1000833.JPG

Tjusig bil utanför Hotel du Lac Seehof – tyvärr inte min!