Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Från Medelhav till bergsbyar där tiden stått still – utflykter i Ligurien

När man insupit tystanden, njutit av poolen, cikadornas sång, grodornas hemtrevliga kväkanden och doften av natur och liv så kanske det är dags för ett par små utfärder i trakten. En tur på slingriga små vägar genom en natur så vacker att man nästan får nypa sig i armen för att förstå att det inte är en dröm. Prela – ett namn okänt för de flesta är bara en av alla undersköna små liguriska byar. Kommer dit strax före lunchtid, vilket betyder att byns lilla affär är öppen. Att det fortfarande finns sådana små mataffärer och som så många gånger förut överraskas jag av utbudet. Mortadella, parmesan, mozzarella, frukter, grönsaker, färska ägg och en massa annat. Vin från trakten så klart liksom olivoljor. Älskar dessa små ställen. Dags för lunch som intas på en liten trattoria/ café ”in the middle of nowhere” och likväl utsökt gott. Ber servitrisen ta ett foto av oss – fullständigt ovetandes om att denna bild blir baksidesfoto på min bok ”Passion, nyckeln till framgång”. Mätta, glada och nöjda lämnar vi den lilla byn som tycks tillhöra en svunnen tid, men ändå så aktuell. Vi kör tillbaka en annan väg och passerar by efter by som är precis lika charmerande. Olivträden, knotiga och gamla, bugar och hälsar oss välkomna vid sidan av vägen vart vi än kör tillsammans med lika glada vinrankor. Här är gott att leva!

Den Liguriska kusten är mycket vacker. Här lyser Medelhavet lika turkost som alltid och vid kusten möter man ett helt annat liv. Glada sommarfirare som spär på solbrännan på stranden. Betydligt fler människor, men likväl långt från charterturismen. Låt oss njuta en stund av Imperia, som egentligen är två städer, som tvingades samman under förkrigstiden av Mussolini. Hamnsidan (för stora båtar) bjuder på många mycket bra fisk- och skaldjursrestauranger, som Laterna Blu. Lyxbåtarna ligger förtöjda i en helt annan del och här ser man snygga soldränkta kroppar blandas med helt andra. Stämningen är befriande skön och glad. Alla är välkomna.

En bit upp mot bergen finns en helt annan del av Imperia. Atmosfären känns väldigt italiensk och inte en enda turist i sikte. Mysiga kaféer och små affärer, barnvagnar, föräldrar, ungdomar och äldre, alla lika glada och öppna. Bara njuter när jag sitter på ett kafé, kollar på folk och pratar. La bella Italia! Vill man äta lokalt och mycket bra bokar man bord på Osteria Dida. I Imperia handlar vi våra dagligvaror på utmärkta Conad. Ett tips – ha med isklampar och kylväska – det är varmt och bilturen upp till Lecchiore tar i alla fall en knapp halvtimme.

Kusten bjuder på så mycket mera. Vem minns inte den glade bagaren i San Remo? Vi är på jakt efter honom och hittar till slut ett utsökt litet bageri. San Remo är elegant och mondänt jämfört med Imperia, men också den en mycket trevlig stad. Blommorna vid Nobelfesten flygs alltid till Sverige från San Remo och här hålls varje år en berömd musikfestival. Kul bara att insupa atmosfären, slå sig ner på ett kafé, en liten trattoria och kolla på folk. Eleganta italienare och italienskor i alla åldrar. Härligt att se hur alla tycks njuta av livet och att bara den man är! Njut gärna en espresso tillsammans med en frasig cornetto på läckra Café Luciano eller varför inte känna sig som kung eller drottning för en ta och äta lunch på storslagna eleganta Royal Hotel. Blundar man är det inte svårt att föreställa sig ryska furstar och engelsk överklass i början av 1900-talet. Vill man veta mera om Nobel, som bodde en period av sitt liv i just San Remo, så finns det ett trevligt museum som bär hans namn.

Efter en myllrande dag vid kusten känns det bra att vara tillbaka i Lecchiore. Sitta på terrassen, känna den sammetslika kvällen, lyssna på naturens varma ljud, äta ljuva italienska skinkor, melon och mozzarella som sköljs ned med ett glas iskallt rosévin innan man vaggas till ro i den Liguriska natten. I morgon är vi redo för ännu en dag – being busy doing nothing!

P1010155.JPG

San Remo – italiensk elegans och bra shopping

P1010178.JPG

Prela – som en liten sagoby där tiden stått stilla!

P1010212.JPG

Vidunderlig utsikt från Imperias centrum

P1010146.JPG

Småbåtshamnen i Imperia – i närheten hittar man också stranden och trevliga små barer och restauranger

P1010158.JPG

Så hittade vi honom till sist – den glade bagaren i San Remo!