Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Knuthenborg – så nära safari som man kan komma – nästan på hemmaplan

Sugen på safari, men just nu finns det inte tid. Minns med glädje safarin i Sydafrika när jag var där med jobb för något år sedan. Djur fascinerar genom sin lyhördhet och förmåga att läsa av kroppsspråk, som ju är ett av mina forskningsområden. Bestämde oss för att ta en heldag på Knuthenborg, en safaripark som ligger på södra Lolland och knappt två timmars bilresa för oss som bor i Skåne – annars kan man flyga till Köpenhamn och enkelt ta sig till safariparken som verkligen är värd ett besök. Jag blir imponerad över ensamheten och den totala avsaknaden av allt ”tingel – tangel”. Så befriande. Nu ska tilläggas att det är lågsäsong – i juli är det säkert helt annorlunda. Själv försöker jag besöka de flesta platser ”off- season” – får en helt annan upplevelse då.

Vi startar vid 10-tiden från Malmö, tar en snabb lunch längs vägen och är framme i safariparken två timmar senare. Checkar in, betalar och sedan känns det som om det bara är vi och vår bil i hela parken.

Första anhalt är tigermatningen. Vi står bakom ett tjockt plexiglas och tigrarna stryker så nära att det känns som om de kunde äta upp en. Spännande. Ingen trängsel där heller medan vi väntar på tjejen som ger tigrarna några köttstycken. Det är bara den ene som håller sig framme – den store hannen. Matningen här är enbart för besökarna – i själva verket får varje tiger 7 kilo kött med päls och benknotor varannan dag. Man kan rysa lite, men det är så vildmarkslivet fungerar. Efter matningen kör vi in i tigerreservatet – spännande att färdas genom olika säkerhetsslussar. Det ger en bra inblick i vilda djurs liv. Det är liksom ingen lek. Man öppnar inte bilens fönster. Samma sak gäller hos vargarna som ser så rara ut där de springer. Liknar ju hundar, men inte heller där ska man sticka ut en arm!

Sedan blir det apbussen och den är kul också som vuxen. Aporna kastar sig handlöst upp på bussen för att få ta del av de små godisbitarna vi tilldelats av ”skötaren”. Apornas drag är verkligen mänskliga och jag kan inte låta bli att le är jag ser hur de tigger så länge vi har några små bitar kvar – men sedan ger de sig iväg. Mänskligt? Ja, det finns helt klart paralleller och det är kanske det som gör att vi människor fascineras av djuren?

Dags att ge sig ut på savannen och det känns så nära den afrikanska savannen som man bara kan komma även om vi är fjärran från Afrika. Girafferna lockar och förför, charmar under långa täta ögonfransar och vi får lära oss att en giraff i vilt liv enbart sover en timme per dygn, stående. I den trygga safariparken blir de mer avslappnade, lägger sig ner och sover längre, vilket på sikt skadar deras knän. Hur är det med oss människor? Behöver vi kanske också en hel del aktivitet av olika slag för att må väl? Zebror, fridfullt betande, noshörningar, vattenbufflar och kameler innan vi beger oss till Nordamerika och möter bisonoxar som absolut inte viker ett steg åt sidan när vi kommer med bilen. Vad göra? Köra ut i gräset och hoppas att bilen inte ska fastna. Det är strängt förbjudet att tuta på djuren. Att tuta betyder fara. Vi kör genom parken på egen risk. Alltså om en åsna, som gärna sticker i huvudet genom rutan (om man nu vevar ned den) biter sönder kanten så får man stå sitt kast. Nej, ingen skadade vår bil, men känslan av att vara lite utlämnad ger en extra dimension.

Det finns kafé, restaurang, butik och lekplats i slutet av parken. Snyggt och välordnat och ett paradis för barn. Själva körde vi mot utgången, hälsade på lamadjuren innan vi nådde förtjusande Bandholm hotell, med hotell privilegier från 1692 och med en byggnad från 1800-talet. Här bjuds man övernattning med utsikt över havet och en gammaldags charm. Ljuvligt SPA om man önskar.

I dag, torsdag, dags för helt nya färder. Jag ska till Bokmässan med min nya roman – Kärlek och svek och med en massa av mina andra böcker. Om någon av er läsare är på Bokmässan torsdag och/eller fredag så kom gärna till monter C 00:05 så ses vi där! Några länkar om min nya roman måste bara få vara med!

http://www.hd.se/lokalt/bastad/2015/09/22/vad-han
dlar-din-bok-om/

http://bastad.lokaltidningen.se/bjareforfattare-a
ktuell-med-karlek-och-svek-/20150915/artikler/150
919760/1065

http://www.smalanningen.se/article/fran-morker-mo
t-ljuset/

IMG_7416.JPG

Stilla och trygga kameler (eller är det kanske dromedarer)?

IMG_7342.JPG

Så nära – så nära – visst är den fascinerande – tigern!

IMG_7374.JPG

"Savannen" med giraffer, men också zebror, noshörningar, vattenbufflar och många andra djur!

IMG_7405.JPG

Flyttar sig inte – utan vi får köra ut på gräset – strängt förbjudet att tuta i safariparken annat än vid fara!

IMG_7397.JPG

Åsna på besök i bilen – tur det inte var en tiger eller en varg!

IMG_7425.JPG

Suveränt mysiga Bandholm Hotell!