Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ligurien – en skapelse vacker som en tavla

Ligurien påminner om sin granne och ”kusin” Provence, men ändå är de så olika. I dag tänkte jag ta med er till en speciell liten del av denna undersköna region. Kommer med bil från Genuahållet (men det går utmärkt att flyga till Nice – och hyra bil där) och på ena sidan lyser, det alltid lika soldränkta turkosblåa, Medelhavet. Jag förstår varför det lockar så många. På andra sidan skymtar berg med vinrankor, olivträd, blommor och andra växter som gör mig glad Lyfter man blicken långt bort kan man skönja de snötäckta Alperna. Svänger av vid Imperia som tronar vid den soldränkta kusten. Badare och seglare vid havsbandet och ett äldre, mycket italienskt, centrum uppe på berget gör den till en charmig stad, men vi är på väg upp i bergen.

Via vindlande små vägar lämnar vi turismen och når bergsbyar som nästan får en att tro att man förflyttas till en annan värld. Vi är på väg till Lecchiore där vi hyrt en liten lägenhet i en gammal olivoljekvarn. Det bär uppåt och vägen blir allt smalare och det känns långt trots att det bara är knappt två mil från det brusande livet vid kusten. Vi kör fel ett par gånger, men det gör inget eftersom vi passerar små förtrollande byar som man knappast trodde existerade.

Så är vi då framme. Stannar hänförda, parkerar vid den lilla kyrkan och när vi kommer ut ur bilen hör vi bara tystnaden, fågelsången, cikador, grodor som kväker och en annan hund skälla i fjärran. Nyper mig i armen, är det här vi ska vara? Ser inte människa, har hämtat nyckeln på ett litet kontor nära kusten och lite vilsna vandrar vi upp för en smal gränd. Bagaget är kvar i bilen och plötsligt får jag syn på en äldre dam. På stapplande italienska frågar jag var lägenheten kan ligga. Med tanke på att turisterna nästan kan räknas på ena handens fingrar vet hon precis var vi ska bo och hon pratar glatt på och berättar om livet i byn. Jag förstår väl i alla fall hälften.

Låser upp dörren och det känns speciellt att bo i en flera hundra år gammal olivoljekvarn. Lägenheten är naturligtvis renoverad och mycket fräsch. Går ut på terrassen och sitter en lång stund och njuter av en skönhet som överträffar det mesta. Det finns en liten pool och en underbar restaurang i byn, men sedan är det natur, sol, tystnad, olivträd, blomsterprakt och druvor som gäller. Söker man charterresor, paraplydrinkar och barnklubbar så ska man inte åka hit. Vill man däremot upptäcka det genuina Ligurien som fortfarande finns så nära badlivet vid kusten så är detta en riktig pärla. Här råder stillhet och här fångar man livet just nu. Vi går en rundtur i byn och det är snabbt gjort. Möter rara och vänliga människor och får veta att byn var på väg att dö ut vintertid, men i dag har en hel unga sökt sig tillbaka bl a för att ögna sig åt olivoljeproduktion, som är en central del för försörjningen.

Vill man handla mat och prova olika restauranger tar man sig lätt till Dolcedo som ligger fem kilometer bort. En förtjusande medeltida pärla med anor från 1200-talet. Lätt att känna sig förflyttad till tidevarv för längesedan. Underbara små gator, trevliga kaféer, mataffär och apotek om det skulle behövas. Missa inte kyrkan eller Via di Amici – bara namnet – Vännernas väg – gör en glad och det är en mycket romantisk liten gata. Slår oss ner på pizzerian vid det lilla torget, mycket trevliga och personliga ägare, bra kaffe, utmärkt internet och mycket goda pizzor. Mitt emot restaurangen ligger en mysig affär som säljer lokala produkter, olivolja, viner, tvål, kryddor och mycket annat. Det vilar ett romantiskt skimmer över Dolcedo – eller vad sägs om när vi en kväll sitter på La Fontanella och äter middag och ser två ryttare binda hästarna utanför restaurangen. Där står hästarna, stilla som på en film, medan ryttarna äter och tar ett glas vin innan de rider tillbaka till ”någonstans” i den Liguriska natten. I nästa inlägg blir det mer om trakten och trevliga utflyktsmål.

P1010112.JPG

Utanför "vårt" hus.

P1010131.JPG

Utsikten från terrassen med poolen precis utanför – ingen trängsel – paradiset!

P1030043.JPG

Betagande vacker utsikt från terrassen

P1010139.JPG

En av många mysiga gator i Dolcedo

P1030103.JPG

Favoriten för kaffe, drink och pizza!

P1010110.JPG

God natt från terrassen i Lecchiore