Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Magdeburg – vilken överraskning – en riktig pärla bortom massturismen

På väg hem efter några fantastiska veckor ute i Europa. Vi försöker alltid hitta nya ställen för övernattning samtidigt som vi har våra absoluta favoriter. Var ska vi stanna i år? Bestämde oss för Magdeburg som förr låg i gamla öst. Gillar att utforska städer i den delen – under många år var de mer eller mindre otillgängliga. I dag är de spännande och lite annorlunda. Magdeburg var verkligen en helt vit fläck på kartan och varför valde vi Magdeburg? Jo, för att vi hittade ett extremt läckert hotell där – Art Hotell. Det speciella? Att hotellet ligger i Hundertwassers Grünen Zitadelle. Har bott på otroligt många hotell, alltifrån fem stjärniga lyxhotell till enklare, men Art Hotell är definitivt en av de mest spännande boendeupplevelser vi haft. Fantastiskt trevligt, annorlunda, prisvärt och bara designen är värt en resa.

Hade kört från Österrike, mycket trafik och vi var ganska sena när vi svängde av mot Magdeburg. Fick syn på denna speciella och helt underbara byggnad och kände direkt – det här kommer att bli en framtida favorit. Så rätt magkänslan vägledde – än en gång. Bara foajén gjorde en glad och att sedan checka in i sviten (mycket prisvärd) lyfte en ännu några steg. Snabbt till den japanska restaurangen Hyaku Mizu, (rankad som nummer ett på Trip Advisor) som visade sig ligga vägg i vägg med hotellet. Vilken hit! Vilken mat – dit återvände vi!

Magdeburgs gamla centrum andas romantik och en svunnen tid – fantastisk fint. Svårt att föreställa sig att allt var sönderbombat för bara 70 år sedan. Den gamla katedralen bjuder på en sällsam upplevelse och känsla. Här ligger Otto den Store, den förste tysk-romerske kejsaren på 900 talet, begravd. Kyrkorna är många och när man vandrar i kvarteren runt Katedralen och ner mot floden Elbe så slår historiens vingslag mot en. Otto den store är fortfarande en viktig symbol för Magdeburg och vid det gamla Rådhustorget, Alte Markt, kan man beskåda den Gyllene Magdeburgryttaren, en kopia av den ursprungliga statyn från 1200- talet (originalet kan man se på Kulturhistoriska Museet i Magdeburg). Alte Markt är ett trevligt och levande torg med grönsaksmarknad och lite annat och på torget hittar man en läcker affär med enbart organiska matvaror. Kul att botanisera där. Ett stenkast bort ligger Allé Center, en stor och riktigt trevlig galleria. Det finns också massor av mysiga små affärer och vi kikar in i flera stycken. Nu börjar vi bli sugna på kaffe och styr stegen till anrika Rathaus Café, grundat 1903, men totalt raserat av bomber i januari 1945.

Efter gott kaffe är vi redo för fler sevärdheter och något man inte bör missa är Konstmuseet Kloster, inrymt i ett medeltida kloster, vilket ger en mycket speciell upplevelse och den permanenta samlingen är mer än väl värd ett besök. Vi kan inte riktigt slita oss från de historiska kvarteren och stannar kvar länge. Förundras och tänker på att alla strider, lidanden och krig och inser att det inte kommit så mycket nytt under solen.

Det vimlar av trevliga små kaféer och trots den korta tid vi är där hittar vi vår favorit – Café Alte Magdeburg – vilken liten pärla. Väggarna är, som på många andra ställen, täckta av fotografier från tiden före kriget och man skulle kunna förledas att tro att det vilar en nostalgi över Magdeburg. Inte alls, men historien får inte glömmas. Kaféet ligger på den förtjusande innegården på Grünen Zitadelle. Här finns också små butiker bland annat en underbar affär som säljer de mest läckra produkter som smycken, servetter, kritor och mycket annat – allt med design Hundertwasser. Skulle kunna handla hur mycket som helst där, men besinnar mig och fortsätter att upptäcka fina Magdeburg. Slå sig ner vid floden Elbe och kolla på flodpråmar eller varför inte hoppa på någon alla de trevliga och färgglada spårvagnar som trafikerar staden och se var man hamnar. Vi kommer definitivt tillbaka till Magdeburg – staden överraskade positivt och inte minst är det roligt att hitta platser där turisterna är få!

IMG_5089.JPG

Den vackra gamla Domen och så ett nytt och modernt springvatten

IMG_5078.JPG

Grünen Zitadelle – bara så läckert!

IMG_5138.JPG

Kloster Konstmuseum – en upplevelse!

IMG_5152.JPG

Magdeburgs Gyllene Ryttare

IMG_5032.JPG

En av de bästa japanska restauranger jag testat i Europa!