Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mera om Köpenhamns oupptäckta pärlor – Christianshavn- idyll i en brusande storstad

Glad att ha Köpenhamn så nära – är där flera gånger varje månad – ofta med jobb, men hinner alltid med en del annat. I dag tänkte jag ta er med till idylliska Christianshavn. Medan Nyhamn är överbefolkat av turister och fylld av halvdåliga matställen så visar Christianshavn upp något helt annat. Mysigare och betydligt mer genuint Köpenhamnskt. Kullerstensgator som kantas av hus från 1600-talet utlovar stilla idyll. Vi håller oss kring Christianshavns kanal. Husbåtarna, båtkaféer och segelbåtarna för tankarna till Amsterdams kanaler. Så var det också den holländske arkitekten och stadsplaneraren Johan Semf som la upp riktlinjerna för området en gång.

På ena sidan kanalen går Overgaden Ovan Vandet med mysiga små affärer och kaféer. Espresso macciato på Kaféet Ovan Vandet gav mersmak liksom kaffet på Parterre där man också kan äta läcker lunch. På vägen dit passerar man Orlogsmuséet som är väl värt ett besök. Missa heller inte den förtjusande lilla blomsteraffären Pigen og Blomster. Vi har bestämt oss för att luncha på Bastionen og Löwen, som visar sig vara en underbar liten pärla med härliga danska smörrebröd. Restaurangen ligger i en gammal kvarn på en av Köpenhamns bastioner. Efter maten tar vi en kaffe i den idylliska lilla trädgården, lyssnar på fågelsång och ser fjärilar fladdra förbi. Omöjligt att ana den brusande storstaden några stenkast bort. Mätta och belåtna styr vi stegen tillbaka mot kanalen, strosar längs den mysiga St Anne Gade, passerar och går in i Vår Frelseres Kirke. Lika pampig invändigt som det gyllene tornet och spiran.

Över bron till andra sidan så hamnar vi i stället på Overgaden Neden Vandet som bjuder på massor av trevliga kaféer och krogar. Gillar man öl i kombination med en mysig miljö så är Kanalbodegan rätt ställe. Där serveras öl från Amager Bryghys. Många krogar, alltifrån genuina danska matställen till stjärnkrogen Era Ora som bjuder på matupplevelser som förflyttar en till himmelska höjder. Mer om Christianshavn i nästa inlägg.

Följ gärna – tollgerdt – på Instagram – här lägger jag in resebilder från resor runt om i vår värld.

IMG_2386.JPG

Christianhavns kanal

IMG_2380.JPG

Kaféet Ovan Vandet – bjuder på utsökt kaffe

IMG_2382.JPG

En av många mysiga små affärer längs kanalen

IMG_2397.JPG

En av många fina båtar i kanalen – man kan också hyra båt här – om man har lust

IMG_2416.JPG

Utsökta smörrebröd i mysig miljö på Bastionen og Löwen