Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nordväst Själland – bjuder på så många kustnära pärlor!

Den själländska kusten erbjuder många trevliga sevärdheter, museer och ett otal ”kroer” som gjorda för att ”hygge sig” – njuta! Att ta färjan från Helsingborg till Helsingör känns lite som att förflytta sig på ett lite gammalmodigt, men mycket charmigt sätt. Färjorna i dag är dock moderna och det går snabbt. Man hinner precis dricka en kopp kaffe, äta ett smörrebröd och handla lite taxfree innan Kronborg syns och vi lägger till i Helsingörs hamn. I dag kör vi direkt vidare längs kustvägen norrut. Utsikten är bedövande vacker med Sverige i fjärran, vita sandstränder och vackra villor belägna precis vid havsbandet.

Dagens första stopp är Munkeruphus i Dronningmölle. Ett mycket trevligt konstmuseum, betydligt mer okänd än sin släkting söderut, Louisiana. Njuter konst, men kanske framförallt den fina miljön, det trevliga kaféet med ekologiska läckerheter och trädgården med hisnande vacker utsikt över havet. I dag nöjer vi oss med en kopp kaffe för vi har tänkt inta lunchen lite längre norrut. Passerar Nakkehoveds fyr och det väl värt att göra ett stopp här. Parkera bilen och promenera upp till fyren som bjuder en betagande utsikt över havet och den täta trafiken över Sundet glesnar ut när båtarna sprids åt olika håll.

Snart når vi Gilleleje, en återkommande favorit. Vad är det som lockar? Främst hamnen som är en i allra högsta grad levande fiskehamn. Det är alltid lika roligt att betrakta fiskebåtarna när de går in och ut, se när näten rensas, dofta på sprillans färsk fisk, som sedan kan inhandlas i någon av fiskaffärerna som ligger vid hamnen. Här finns trevliga kaféer och matställen. I dag blir det danska smörrebröd på Brasseriet. Smörrebröden är så läckra som de bara kan vara i Danmark och så rikliga att vi enas om att nästa gång räcker det med ett var, men de är ju så goda. Öl från Svaneke bryggeri smakar perfekt till!

Mätta och belåtna strosar vi längs hamnen innan vi promenerar upp till det idylliska fiskeläget. I centrum finns flera trevliga små butiker och jag kan föreställa mig att det är mycket folk sommartid. Nu är den en stilla oktoberdag. Vädret är milt och vi avslutar med en helt fantastisk god café cortado på Nova 1, missa inte det kaféet, inte bara för kaffet utan för den kitschiga inredningen (och vi ska inte tala om damtoaletten – bara den är värd ett besök).

Dags att fortsätta dagsturen mot Hornbaek, ett idylliskt fiskeläge mellan Gilleleje och Helsingör. Här finns trevliga affärer, kaféer och restauranger. Sommartid är detta är tummelplats för semesterfirare under juni till augusti. Långsträckta stränder med len och mjuk sand, en trevlig hamn. Målet i dag är emellertid Ilse Jacobsens butiker. På tjugo år har denna fantastiska kvinna levt sin dröm på ett mycket framgångsrikt sätt. I dag exporteras hennes kläder, stövlar mm till många länder, men huvudkontoret, flera butiker och det nya flaggskeppet – Ilses SPA finns i Hornbaek. Tala om hur passioner kan omsättas och förverkligas. Kan inte motstå lite shopping, någon topp i klädbutiken, vackra växter i blomsteraffären och ett glas vin till lyktans sken på den fina SPA anläggningen får avsluta dagen.

IMG_7851.JPG

Utanför en av Ilse Jacobsens trevliga butiker – i Hornbaek!

IMG_7793.JPG

Munkerup – okänd pärla i Dronningmölle

IMG_7798.JPG

Danska smörrebröd när de är som bäst – Gilleleje

IMG_7816.JPG

Levande fiskehamn i Gilleleje.

IMG_7835.JPG

Dansk idyll!

IMG_7774.JPG

Färjetur fram och tillbaka – alltid lika mysigt!