Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Seoul – en spännande smältdegel av allt och fjärran från massturism!

Börjar känna den där längtan efter att planera för en långresa igen. Det är en speciell känsla när man går ombord på ett plan för en långflight. Tänker – 12- 14 eller kanske till och med 16 timmar framför en på ett flygplan. Reser in turistklass, trångt, trängsel, men när man väl är ombord kommer den där känslan. Wow – är på väg någonstans långt hemifrån. Kittlande förväntan, helt underbart. Har gjort många långresor och nu är börjar det bli dags att så smått planera, i alla fall mentalt, för nästa långresa (dyrt, tyvärr, annars hade dessa resor blivit än mer frekventa). Innan vi sitter på planet på väg någonstans långt borta kommer jag att berätta om några speciella långresor som berört mer än det mesta. Tänkte börjar med några glimtar från Seoul, en kombination av jobb och fritid.

Sydkorea – ja nog far tankarna på ett ännu inte avslutat krig genom huvudet när vi går av på Incheons Internationella flygplats. Som väl är har vi bara varit i luften 2 timmar eftersom vi kommer från Tokyo och Narita flygplats (kommer tillbaka till detta i ett annat inlägg). Varför skriver jag som tur är? Jo, vi går på en buss som ska till vårt bokade hotell, trodde jag, som sköter alla bokningar, men så visade det sig att vi kom av vid helt fel hotell och i en helt annan del av Seoul än det vi skulle bo i. Avstånden är långa. Språkförbistringar skyller jag på och på hotellet var de väldigt hjälpsamma. Snart i en taxi på väg till W hotell. Checkar in på hotellet i stadsdelen Walker Hill. Mest unga asiatiska par och så vi! Ett extremt läckert hotell som hela tiden fick en att tro att man befann sig i framtiden. Lite overkligt och rummet med utsikt över Han floden förstärkte intrycket. Tittar ut och känner mig väldigt långt borta samtidigt som jag känner mig så närvarande i livet. Äter första middagen på hotellet, en drink i baren innan vi smakar lite på discot. Känslan av framtidsvision stärks.

Efter en frukost som öppnar alla sinnen, ja det är kimichi i alla former till frukost, men det mest spektakulära är nog hur maten presenteras – i extremt läckra glasskåp med stängda dörrar – här riskerar nog inte någon att bli matförgiftad. Det är inte bara kimchi de bjuds på utan ALLT! Gott är det och smaker och dofter som förflyttar en till nya dimensioner.

Upplyfta ska vi ut på dagens äventyr. Det visar sig att vi bor ganska långt från centrum, vad det nu är i denna jättestad? Hur som helst tar vi en buss till tunnelbanestationen. Glöm engelska förklaringar och tycker man att Tokyos tunnelbanenät är svårläst så är det som en dröm jämfört med Seouls! Vi lyckas i alla fall köpa biljetter, överallt ser man militärer, men alla vi möter är extremt vänliga. Som västerlänningar på egen hand är vi ett udda inslag. Så sitter vi där, på tåget in till lite mera centrum än där vi bor. Ja, så måste man säga i en stad med 10 miljoner invånare och 25 miljoner i storstadsområdet. Vi ska ta oss till stationen City Hall och lyckas! Mycket nöjda stannar vi direkt och tar en kaffe på Starbucks, som spritt sig över världen. Här ligger också hotell Westin, som jag trodde att vi skulle bo på och som alla planer är gjorda efter, men man är väl flexibel!

Besöker så klart City Hall och vi blir som barn när vi ser den spännande vattenfontänen Cheonggyecheon Stream. Så läckert! Dags för lunch och vi äter kimichi på någon restaurang på något varuhus. Inte det mest spännande, men väldigt gott och vi avnjuter lunchen tillsammans med en massa trevliga, om än lätt stressade, huvudstadsbor. Tar en tur i olika varuhusen, fascineras särskilt av sminkavdelningarna med alla ”vitkrämer”. Själv är jag glad att få en viss touch av solbränna, men här, precis som i Japan, vill alla bli vitare. Förunderligt och så spännande att se hur olika vi ser på skönhet!

Fortsätter, fascineras av den extremt läckra hypermoderna bebyggelsen, av gigantiska TV skärmar, men också av området kring Tangol Park där gammalt och nytt möts och där man ser dessa urgamla tempel vägg i vägg med framtidstaden. Tar en kaffe på ett litet kafé, fjärran från de internationella kedjorna. Villar bort oss, men bara lite. Många vill prata, vi är onekligen ett udda inslag trots att vi befinner oss i huvudstaden. Fantastiskt roligt. Det börjar bli dags att leta oss fram till tunnelbanan som tar oss ”hem” till hotellet. Det går lätt och vi avnjuter en underbart god middag. Nästa dag ska vi testa någon restaurang långt bortom hotellvärden och fortsätta att utforska denna underbara stad. Fortsättning följer!

P1060671.JPG

Väntar på tunnelbanetåget!

P1060691.JPG

Ett av många magiska tempel!

P1060756.JPG

Vattenspegeln som lockar fram barnasinnet!

P1060688 (2).JPG

Typisk koreansk snabblunch!

P1060664.JPG

Från vårt hotell – utsikt över Han floden!