Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Seoul – fascineras av helt olika städer i staden

Med tanke på att Seoul har 25 miljoner invånare i storstadsområdet och 10 miljoner i själva centrum är det inte förvånande att man hittar så totalt olika stadsdelar, nästan som egna städer i staden. Har bara sett en bråkdel, men det är ett par man måste besöka. Insadong må kallas turistkvarteren, men det västerländska inslaget är nästan obefintligt så för oss känns det inte så särskilt turistiskt. Här hittar man mängder av konsthantverk, små butiker som säljer fina varor och man kan också besöka olika ateljéer. Tehusen är många och ett av de mer spektakulära teerna vi drack var fryst te, otroligt läckert och svalkande i värmen. I Insadong fann vi också vårt favoritkafé som hade ett eget lite rosteri. Utsökt kaffe som fick följa med hem till Sverige. Lyckokakor är en annan specialitet som man absolut inte vill missa. Att få sitt turnummer och trevliga visdomsord från unga glada pojkar lockar inte bara mig, utan många längs huvudgatan i Insadong.

Diametralt motsatt stämning möter man i Itaewon. Min uppfattning – lite slitet, stökigt – nöjesområdet framför alla andra i denna världsmetropol. Här fanns – och finns amerikanarna (glöm inte att kriget fortfarande pågår) – turister, men också inhemska medborgare. Barer, alkohol, disco, musik, restauranger – ja vill man roa sig ska man gå hit, men som ni säkert kan läsa mellan raderna så förstår ni att denna stadsdel inte är min favorit. Prostitution och allmän dekadens, men missa det för all del inte. Det är en del av Korea som ger vissa vibbar av krig – ”back-stage”.

Efter dessa så olika delar tar vi en snabb tur till själva centrum, njuter av extremt ultramoderna byggnader, lyxen och shoppingen innan vi tar oss till National Museum of Contemporary Art. Försjunker för en stund i kultur av den moderna arten och sedan ut i parken där vi plötsligt möter ett gammalt tempel igen. Det fascinerar – nytt möter gammalt – överallt. Efter strålande sol under några dagar är det som om himlen öppnat sig. Det ösregnar, vi går under paraplyer (regnskur hade aviserats) när vi plötsligt hör en svensk röst ropa på oss. Anders, en kille som vi pratade mycket med på planet mellan Tokyo och Seoul har en kort stund över mellan olika businessmöten och så ses vi i denna 25 miljonerstad. Nog är det märkligt med möten av olika slag.

Tillbaka till hotellet och vi har bett om tips på någon restaurang där de själva (de som jobbar på hotellet) äter. Inte japansk eller koreansk lyx (det har vi testat nu några dagar) utan vardag för genomsnittsbon i Seoul. Får en adress, tar en taxi, hoppar av och känner oss som de mest främmande fåglar man kan tänka sig. Stökigt, enkelt, inte en enda västerlänning så långt ögat når. Vi slår oss ner ute – det är varmt. Beställer – kött är det som bjuds med kimchi av olika slag. Vi tar det dyraste, som ändå är extremt billigt. Tänker att det nog är bäst. Vin finns inte, men öl. Servitrisen försöker förklara hur vi ska äta detta, köttet grillar vi själva i den stora grillen som är mitt i bordet. Ja, ni läste rätt. Vid varje bord finns någon sorts grill, en fläkt ovanför och så får vi vars en sax. Köttet klipper man nämligen i bitar och det rullas in i någon sorts blad och avnjutes tillsammans med kimchi och koreansk öl – mycket gott. Vid bordet intill sitter en grupp unga koreaner. Plötsligt kommer en av killarna fram till mig med sin mobil och säger – det är telefon till dig. Snabbt far en tanke genom huvudet – vad är detta och vem kan vilja nå mig via en 20- årig koreans mobil? Tittar tvekande på honom, han räcker luren till mig. Hotell W är i telefonen och säger vänligt att ungdomarna såg att ni var västerlänningar och undrade om ni behövde hjälp med hur man ska äta maten här. Blir rörda, tackar killen och de andra och pratar natten lång med dem om våra olika vanor och kulturer. Så långt borta, men ändå nära och upplivade tar vi oss med buss ”hem” till hotellet. Avslutar kvällen med en kaffe på vårt nyfunna favoritkafé. I nästa inlägg ska jag berätta om DMZ.

P1060714.JPG

Lyckokakor gör dig lycklig!

P1060719.JPG

Fruset te i Insadong – en delikatess!

P1060704.JPG

Huvudgatan i Insadong bjuder på fint konsthantverk!

P1060709.JPG

Favoritkaféet med eget rosteri!

P1060754.JPG

Itaewon – något helt annat!

P1060760.JPG

Spektakulära och mycket läckra byggnader!