Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sicilien – turistparadis – men bakom chartermålen kan man finna oförstörda små pärlor

Sicilien har länge lockat främmande resenärer – romare, vandaler, spanjorer – ja många har dragits denna undersköna ö. Numera är det dessbättre fredligare ockupanter som kommer för att njuta av sol, bad, god mat, ljuva viner och historia. Jag ska inte alls försöka beskriva Sicilien – det finns många som kan det mycket bättre, men att skönja konturen av ön när man närmar sig med sin svenskregistrerade bil – efter en lång färd kändes speciellt. Kör ombord vår bil, vädret är varmt och efter en kopp kaffe sitter vi ute på den drygt timmeslånga färden över Messinasundet. Det är skymning och vi har en timme att köra för att komma till den lilla italienska lägenhet som vi har hyrt. Positivt överraskade blir vi när det visar sig att det finns AC! Det kan behövas när nattemperaturen når över 30 grader.

Sicilien bjuder på allt. Naturscener utöver det vanliga, gnistrande hav, och strax bortom massturismen hittar man oförstörda små byar, citruslundar, viner, oliver och underbart vänliga människor. Att köra till Etna i kvällsljuset känns väldigt speciellt. Stannar till och köper utsöka bigarråer i ett av många marknadsstånd – måste åka tillbaka i februari när blodapelsinerna skördas. Stannar hänförda och betraktar den ständiga rökpelaren och tänker på naturkrafternas styrka.

Finns ett par andra platser jag bara måste nämna. Castelmola med sitt berömda mandelvin, Mandorla. Ja, det är turistiskt, ligger så nära Taormina, som också fylls av turister, men samtidigt är de båda betagande vackra. När vi åkte upp till Castelmola var vi lite ”off season” och vi mötte inte en enda turist. Satt på ett mysigt kafé, njöt av ett glas av det utsökta mandelvinet, blickade ut över ett bedövande vackert landskap. Ett par flaskor Mandorlavin fick följa med hem, det ska nog helst drickas på plats – som så många gånger så påverkar atmosfären och känslan smakupplevelsen.

Särskilt turistiskt känns däremot inte Catania – en helt underbar syditaliensk stad med ca 700 000 tusen invånare i kommunen. Staden är mycket gammal, det grekiska inflytandet märks här som i så många andra städer i södra Italien. Vulkaner och jordbävningar har satt sina spår och hus, byggda i lavasten, är mycket vackra. Pampiga och storslagna. Vi njuter av den arkitektoniska skönheten tillsammans med en utsökt italiensk lunch.

Den största favoriten blev dock Syrakusa. Jag blev så fascinerad av denna gamla och mycket romantiska stad att jag skulle velat ha en liten lägenhet i det charmiga historiska centrat. Det var varmt när vi var där, 40 grader, och lördag, vilket betydde att dagens alla brudpar flanerade i staden för att visa upp sin lycka och sina tjusiga kläder. Så romantisk och scenen gifte sig perfekt med Syrakusas fascinerande historia. Här gick en gång Arkimedes – blundade och kände att jag nästan mötte honom – ville fråga honom om han kunde berätta om Arkimedes princip, men då försvann han! Skämt åsido så kändes historiens vingslag överallt. Lucia var född i Syrakusa på 200-talet och dog offerdöden som martyr och så firas hon här uppe i den mörka nord varje år. Romantik, men absolut mest romantiskt var Fonte Aretusa, den heliga sötvattenskällan. Legenden berättar att den vackra nymfen Aretusa förvandlades till en källa av gudinnan Artemis – svartsjuka och försmådd kärlek eller? Omskrivet av antikens poeter som Vergilius och Ovidius för att nämna några. Avslutar dagarna i ljuvligt romantiska Syrakusa med en av de bästa kaffe jag druckit. Går tillbaka till bilen och temperaturen visar 43 grader i skuggan – wow – tur att vi har AC tänker jag när vi kör tillbaka till vår lägenhet.

PICT2844.JPG

Catania – en mycket spännande och trevlig stad

PICT2835.JPG

Ingång till vår mysiga lägenhet!

PICT2865.JPG

Njuter Mandelvin i betagande vackra Castelmola!

PICT2888.JPG

Romantiska Siracusa – en stad som gjord för romantik!

PICT2889.JPG

Symbol för legenden om Aretusa!