Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Torvehallarna i Köpenhamn – ett paradis för matälskare

Är ofta i Torvehallarna, Köpenhamns flaggskepp när det gäller utsökt mat för alla smaker. Tröttnar aldrig på att botanisera bland mat, dryck och annat spännande och kände att Köpenhamns, relativt nya, saluhallar är värda ett eget blogginlägg. Första besöket var 2012 och sedan dess har de en förunderlig dragningskraft på mig.

I dag tar vi tåget till Nörreport station, men det går precis lika bra att promenera från Ströget, passera Runde Torn – gå gärna upp till toppen, underbar utsikt över takåsarna i Köpenhamn och bra motion innan man ska testa mat i Torvehallarna. Passerar Kultorvet och njuter som vanligt av blomsterprakten, inandas dofter och härlig stämning. Några minuter senare är vi framme vid Israels Plats. Kolla gärna på fritidshemmet som har sin utelek på torget. Härliga glada barn i alla åldrar och senast pratade jag med de trevliga och pigga fritidsledarna. Barnen och de unga förstärker på något sätt den fina stämningen. Under torget finns ett bra parkeringsgarage om man är bilburen.

Börjar turen utanför de flotta glashallarna. Här finns läckra små stånd som bjuder på smaker från hela världen, Empandas och vin från Latinamerika, prosecco och italienska tilltugg, kimchi från Korea, japanska sushi – ja allt och det är gott. Doftar och njuter av skönheten när vi passerar alla undersköna blommor i allsköns färger, grönsaker och frukt i organge, grönt, gult, lila och rött. Alla ens sinnen berörs.

Nu redo för att träda in i de vackra hallarna, vars väggar helt och hållet är av glas. Drar oss mot hall nummer 2 – börjar alltid med en kaffe på Il Fornaio. Deras kaffe och andra läckerheter öppnar ens sinne på precis rätt sätt för att utforska dessa mattempel. Det finns många kaffeställen och ett anat och nyare är The Coffee Collective med organiskt kaffe. Ja, det mesta som säljs och serveras i Torvehallarna är ekologiskt, till och med vinet. Stannar till i nästan varje stånd, njuter av att se fiskar och skaldjur så färska att de nästan simmar, präktiga lantkycklingar från Frankrike, men också danska lantkyllingar, ostar som lockar alldeles otroligt. Så ett absolut måste, kryddor hos ”ASA” (stavas med lite andra tecken). Kryddutbudet förflyttar mig till kryddmarknader långt från Köpenhamn, vilken kvalitet, vilken doft och naturligtvis – allt är ekologiskt! Mitt emot ligger affären som säljer världen godaste mandlar och nötter och nästan vägg i vägg hittar man RAZ SPA. Hur ska jag beskriva RAZ Spa och den trevliga personalen? Inte lätt, gå dit och botanisera bland ekologiska skönhetsprodukter, oljor, scrubcreme och mycket annat. Får flera prover med mig hem och får också lära mig att förr i tiden när man gjorde inköp i Köpenhamn så fick man en pinne av köpmannen. På denna hängdes sedan dagens alla kassar. Ingen behövde ha påsar som skavde händerna utan man höll helt enkelt i sin pinne, köpmännen hängde på påse efter påse. Misstänker att det nog var ganska tungt i slutet.

Det börjar bli dags för lunch. Dofter som berör och förför överallt och kön utanför Hallernes Smörrebröd är lång. Ska vi stanna där eller gå till vår återkommande favorit Gorms Pizza? Ja, vi kan inte motstå Gorms pizzor, de bästa jag smakat utanför Italien. Blir inte besvikna i dag heller. Ett enkelt, men charmigt ställe med pizzor tunna som löv, kreativ smaksättning och alltid massor av folk. Mätta och belåtna är vi redo för ännu en tur genom de båda hallarna. Blir inköp av några flaskor organiskt vin på Le Pinard och guidas på bästa sätt genom denna vinvärld av den trevliga ägaren. Blir inga färskvaror i dag. Vi ska nämligen övernatta på mysiga Hotel Ibsen, ett trevligt och prisvärt designhotell alldeles i närheten av Torvehallarna. Checkar in och tar sedan en shoppingtur (ja kläder) innan det är dags för kvällens middag på La Rocca, vägg i vägg ned hotellet. Skön avslappnad stämning, en härlig blandning av alla åldrar. Barnvänligt och vuxenvänligt med utsökt autentisk italiensk mat. Avslutar med en kaffe och ett glas vin på hotellets trevliga bar och somnar ovaggade och definitivt inte hungriga efter en dag i matens tecken.

IMG_6415.JPG

Lite latinamerikansket med tonvikt på Argentina får inleda dagens matvandring i Torvehallarna!

IMG_6408.JPG

Sedan lite koreanskt – det vimlar av trevliga matstånd/vagnar utanför Torvehallarna!

IMG_6878.JPG

Så dagens första kaffe på Il Fornaio!

IMG_6441.JPG

Ekologiska hudvårdprodukter och annat spännande får huden att stråla och den trevliga personalen på RAZ SPA lockar till glada skratt!

IMG_6879.JPG

Organiskt är stort i Köpenhamn och vinutbudet i denna lilla pärla är stort!

IMG_6429.JPG

Efter en dag i Torvehallarnas matparadis är det dags att bege sig mot Hotell Ibsen!