Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tromsö – en exotisk pärla norr om Polcirkeln

Tromsö, kallad Nordens Paris, men också utgångshamn för otaliga polarfärder norrut. Nordpolen naturligtvis, men även Svalbard och andra öar i det kalla Ishavet. Nog klingar de välbekanta, André, Amundsen, Nansen, Polstjärnan, Fram – ja hela raden av äventyrliga män och deras farkoster, som utforskat, inte bara okända land och hav, utan också gjort upptäcktsresor förenade med stor fara. Många gånger med livsfara. Otaliga är de som fått släppa till livet under spännande, men ack så farofyllda, färder norröver.
Fortfarande lockar de arktiska farvattnen och landområdena och när man kommer till Tromsö blir detta så påtagligt. Trodde inte att jag själv skulle fascineras som jag gjorde, men på något sätt blev även jag, älskare av Sydeuropa och varma trakter långt borta, trollbunden av den arktiska arkipelagen.
Har korsat datumgränsen vid flera tillfällen och besökt åtskilliga länder i vår värld, men nu var vi för första gången på väg norr om Polcirkeln. Kändes spännande och annorlunda. Måste medge att mina förväntningar inte var särskilt höga. Såg framför mig ett vackert, men öde landskap, allvarliga, tystlåtna människor och stilla kvällar. Hur fel hade jag inte?
Planet från Oslo landar punktligt på Tromsö flygplats och redan i taxifärden till hotellet känns skillnaden. Det här är varken Helsingborg, Drammen eller Roskilde utan något helt annat. Vi åker på underjordiska vägar den korta resan in till centrum. Så dyker det upp, hotellet, och vi får ett rum med en helt fantastisk terrass. Utsikten kunde inte vara bättre. Fjorden och tilläggsplatsen för Hurtigrutens skepp är precis utanför. Känner den där otroliga nyfikenheten som jag alltid får när jag kommer till ett nytt ställe. Fort ut och se så mycket jag kan.
Det är lunchtid och vi är rädda att restaurangerna ska stänga för lunch vid tvåtiden. Återigen, vi kunde inte ha mer fel. I Tromsö kan man äta lunch hela eftermiddagen och vartenda ställe verkar vara fyllt av glada pratade människor. Vi får syn på Aunes, en av Tromsös äldsta restauranger belägen i ett gammalt vackert hus. Blekt grönmålat trä, en mörk turkosfärgat dörr och ovanför den trevliga gamla skylten C. O. Aune. Även om det inte är frost så känns den där isiga polarkänslan och det är varmt och skönt att komma in på Aunes. Restaurangen är fullsatt, med undantag för ett enda litet bord. Fisksoppan är utsökt, stämningen är varm, inbjudande och livfull.
Mätta och uppvärmda går vi ut i det vackra, men ändå lite kylslagna vädret. Temperaturen ligger runt tio grader och en sol lyser. Luften är så kristallklar att man nästan kan känna atmosfären. En märklig och lite overklig upplevelse.
Flanerar längs huvudgatan. När man går där känns den livfull och inte så liten, men den är inte lång. Ett stort snötäckt fjäll i ena riktningen och ett annat i den andra. Förvånas över affärsutbudet. H&M och Lindex är väl inte särskilt överraskande, men att hitta Bolia i Tromsö, 30 mil norr om Polcirkeln! Trevliga kaféer överallt och vi hittar snart en favorit, kaféet i den gamla biografen från 1915. Många hus har anor från tidigt 1900-tal och den gamla bokhandeln lockar mig särskilt. Tänk att ha en författarkväll med min nya roman – Kärlek och Svek här till hösten! Kaféer, barer, aktiv torghandel och annat som bidrar till att skap en avslappnad och skön stämning. Mest överraskade blev vi nog av att hitta Bolia, affären med snygga designade möbler. I Tromsö, 30 mil norr om Polcirkeln!
Går till Bryggen, fjorden och Ishavet. Skulle vilja stoppa handen i det och känna hur kallt det är. Sänker ner handen, snabbt upp igen. Iskallt. Nere på Bryggen möter vi en utsikt som nästan får oss att tappa andan. Fjorden, de snötäckta fjällen. Isblå färger med en viss mystik. Så kommer hon, Vesterålen, en av Hurtigrutens skepp. Lägger till mitt framför oss och av stiger, inte bara turister, utan även vanliga resenärer som använder linjen för att förflytta sig mellan till exempel Kirkenes och Tromsö eller far ända ner till Bergen.
Slår oss ner på ett kafé vid vattnet och där stannar också ett par av Hurtigrutens resenärer. Vi börjar samtala och undrar varifrån de kommit och vart de är på väg. De har varit längre norrut längs kusten, hälsat på släktingar och ska nu resa hem till Vesterlys. Båten dit avgår först klockan fyra så de fördriver att par timmar i Tromsö. Ett yngre par, bosatta på en av öarna i fjorden. Så annorlunda liv mot vårt eget.
Styr stegen mot Polarmuseet, beläget precis vid fjordkanten. Redan på utsidan blir jag fascinerad av att se och läsa om Polarforskare och deras liv. Vi går in i värmen, möter miljöer och bilder så totalt olika vad vi är vana vid. Här långt uppe i de arktiska trakterna har människor fostrats och levt under helt andra betingelser. Ett totalt mörker under flera månader som ersätts av Midnattssol och nätter som aldrig mörknar. Ytterst fascinerande. Mera om Tromsö följer.

IMG_2769.JPG

Exotiskt norr om Ishavet!

IMG_2733.JPG

Betagande utsikt över fjorden – Ishavskatedralen i bakgrunden.

P1040628.JPG

Favoritkaféet – livfullt med utsökt kaffe och goda drinkar!

P1040618.JPG

Aunes – en av Tromsös äldsta restauranger.

IMG_2842.JPG

Kväll över fjorden.