Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tromsö – iskalla polarvindar, fjäll och tystnad – men också en ung levande stad

Studenterna och utländska forskare bidrar till att skapa en härlig internationellt stämning långt upp i Nordnorge. Olikt allt jag förväntade mig. Som så många gånger förr: fördomarna kommer alltid på skam vare sig man befinner sig på en Söderhavsö eller i polartrakter. Det är just detta som gör det så otroligt fascinerande och lärorikt att resa. Resandet över världen bidrar och ger upplevelser på ett sätt som inte någon film eller något TV program kan ge. Ingen kan inte förstå och veta förrän man varit där. Har man aldrig smakat blåmusslorna norr om Ishavet har man ingen aning om hur musslor kan smaka lika lite som man inte vet hur en ananas, mango eller kokosnöt kan smaka förrän man varit där exotisk frukt utgör en del av vardagsvegetationen. Det som bjuds här hemma är något helt annat. En blek kopia.

Efter en god frukost är det dags för förmiddagens äventyr – Ishavskatedralen och Fjellehissen. Promenerar över bron och på andra sidan fjorden möter den otroligt vackra vita Ishavskatedralen. Inbjudande och öppen. Går in, sätter oss, försjunker i tystnad. Sällan jag känner lust av att vara så stilla, men här fångas jag av den vackra glasmosaiken och en speciell stämning.
Ett lätt duggregn faller när vi kommer ut. Står kvar under taket på katedralen en stund och så är den lilla skuren över. Går genom villakvarteren mot dalstationen till Fjellehissen. En handfull turister tar plats i kabinen som tar oss upp till drygt 1000 meters höjd. Det är kallt där uppe. Det kala fjället känns inte inbjudande, men utsikten ut över fjällvärlden och Tromsö är desto mera betagande.

Efter lunch strosar vi bort mot den vackra Domkyrkan. Blekgul med gråa bågar kan den stoltsera med att vara Norges enda Domkyrka som är byggd av trä. Samma känsla av andäktighet att gå där. Mina tankar går till alla gånger människor samlats i den lilla Domkyrkan för att få utrycka såväl glädje som sorg.Tillbringar eftermiddagen i centrum. Fina renoverade trähus dominerar även om de ibland ersatts med en mera modern bebyggelse. På många av husen finns vackra skyltar som berättar att här bodde författarinnan Cora Sandel en period av sitt liv, vilket som var första privathuset med elektricitet, första kaféet och så vidare. Blundar och för en stund drömmer jag mig bort. Försöker föreställa mig livet i Tromsö under slutet av 1800-talet. Innan elektriciteten kommit. Mörkret, kylan och vilda djur runt husknuten. Så öppnande kring sekelskiftet kaféer, restauranger, bokhandel och 1915 kom den första biografen till Tromsö. Fortfarande biograf kompletterad av ett trevligt kafé och en bar. Ett underbart vackert gammalt trähus som ser inbjudande ut. Det är precis som kaféet ropar, stig in! Ska vi gå in och ta en kaffe? In i den livfulla värmen. Stället är fyllt av en massa glada och unga studenter. Pratar med några och får veta att det är inspark till läkarlinjen. Känner mig trygg med den framtida återväxten inom läkarkåren i Norge när jag möter så fina ungdomar.

Tittar på klockan. Ska vi hinna med en öl på Macks bryggerier i Isbjörnsbaren får vi skynda oss. Mack är världens nordligaste bryggeri. Det är mycket i Tromsö som är världens nordligaste. Fascinerande! Så befinner jag mig där under en stor uppstoppad isbjörn och dricker en god öl. Lyssnar på dialektala samtal från äldre ursprungsbefolkning som sitter vid flera av borden. Vid andra är de turister från all världens hörn. Språken som hörs är en blandning av Tromsdialekt (Troms är namnet på fylket), japanska, engelska, ryska och italienska.

Dagen efter hoppar vi på en alldeles vanlig transportbåt som kör öbor in och ut från Tromsö. Känns som att befinna sig i en annan värld, i en annan del av universum – nej kanske inte fullt så olikt hemmaplan, men visst känns det annorlunda. Det är vi och en massa öbor. Pratar med en äldre man som besökt sjukhuset och också passat på att handla lite, ett yngre par med en baby har varit i Tromsö för att köpa barnkläder och leksaker till den lilla. För att kunna göra saker som är så självklara för oss krävs en lång, visserligen bedövande vacker men ändå, fjordtur.
I min fantasi är jag plötsligt på någon av de små gårdar vi passerar och försöker föreställa mig livet där. Långt från flärd och nöjen. Stilla och gissningsvis ganska ensligt lantliv.
När båten lägger till i Tromsö framåt kvällningen känns det som om vi återvände till en metropol. Så fort man vänjer sig vid olika saker. Det är fascinerande. Vi bestämmer oss för att gå in i köpcentra som vi tidigare undvikit. Vet inte varför, men plötsligt lockar det.

Tillbaks till hotellet för att klä om till kvällens begivenhet. Middag på Emmas Drömmekjökken. Nödvändigt att boka långt i förväg. Kommer in i en otroligt varm och hemtrevlig atmosfär. Fullsatt är det. Välkomnas och avnjuter en underbar nordnorsk meny där fisk och andra läckerheter från havet självklart utgör basen. Sen och härlig stämning.
Upplyfta av maten, drycken och stämningen tackar vi för oss. Stannar till i trappan på nervägen. Ser du? Här har Hillary Clinton, norska kungaparet, Marie Bonnevier, Marit Björgen och många andra berömdheter varit. Hur är det möjligt undrar jag? Att lyckats få alla dessa prominenta gäster långt upp i Nordnorge? Svaret anar jag. Drömmar, passion och hårt arbete – att göra det omöjliga möjligt. En av mina mest centrala deviser i livet.
Det blir ett snabbt bar besök innan vi med dröjande steg går mot hotellet. Sista kvällen i detta arktiska paradis. Väl inne på rummet är det omöjligt att lägga sig. Måste andas in Ishavets nattluft en gång till. Står drömmande kvar och kikar mot ljusen som blinkar. Fullmåne och stjärnor även om det inte är riktigt mörkt. Tittar på Hurtigruten, ja så heter kvällens skepp. Det är en liten och ganska åldrig båt. Kan inte låta bli att följa dess avfärd även om vi nu sett båtarna avgår varje natt. Somnar sedan ovaggad till tystnaden

P1040636.JPG

Dricka öl tillsammans med en isbjörn!

IMG_2807.JPG

Utsikt över Tromsö.

P1040640.JPG

Ishavskatedralen – betagande vacker.

IMG_2831.JPG

På färd i det förtrollande Ishavet.

P1040657.JPG

Varje dag kommer de – Hurtigrutens båtar – fyllda med folk.