Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Upptäck Köpenhamn bortom Ströget – Torvehallarna – och Ködbyen

Som skåning är det nära till Köpenhamn och jag är ofta där – både privat och med jobb. För många är ”Byen” lika med Ströget, Tivoli och tjusiga Magasin du Nord. Fint det också, men i dag ska jag berätta lite om ett annat Köpenhamn och små ”städer” i staden finns det gott om. Tio minuter från Ströget når man Nörreport – en nyrenoverad helt underjordisk station, men också porten till spännande kvarter, restauranger, kaféer OCH till Torvehallarna – ett mattempel som förflyttar alla matälskare till himmelriket. Utbudet är oftast ekologiskt som är väldigt stort i Danmark. Själv skulle jag kunna ägna en hel dag åt Torvehallarna, insupa atmosfären, äta smörrebröd, smaka ekologiska viner, bröd, läckra bakverk, äta skaldjur, köpa lantkycklingar, ostar, kryddor, men också få demonstrerat undergörande organiska krämer, badprodukter. Torvehallarna är två – Hall 1 och Hall 2 och mellan de båda finns en underbar grönsaksmarknad med allsköns läckerheter.

Favoritkafé är Il Fornaio – vilka bröd och vilket kaffe! ASA – den ekologiska kryddaffären får alltid ett besök liksom mandelbutiken som ligger mitt emot. Le Pinard där den trevliga ägaren visar och berättar om sina ekologiska viner och öl. I Hall 1 ligger flera mycket bra fisk – och skaldjursbutiker och är man i Danmark någon gång mellan mitten av februari till slutet av mars så bör man smaka den stora primören och delikatessen – färsk stenbitsrom. Glöm all annan rom – den här konkurrerar med färsk löjrom – svårfunnen i Sverige men en stor delikatess på andra sidan Sundet. Lunchar på Gorms som har oslagbara pizzor – naturligtvis ekologiska råvaror.

Helt annorlunda är Köpenhamns nya ”inne område” – Ködbyen på Vesterbro. För inte så länge sedan – ett ruffigt område bakom stationen. De gamla kött- och fläskhallarna finns kvar, delvis ansiktslyfta, men alls inte helt och hållet. Här finns trevliga små butiker, gallerier och ett sent och häftigt nöjesliv med barer och klubbar för alla smaker. Mysiga kaféer som Café Mandela och Bio Mio. Fisketorvet för fiskälskaren medan Pate Pate bjuder på fransk/spanskt kök ”a la modell” tapas. Härlig och skön stämning.

Mysigast med Ködbyen är att kolla på folk, insupa stämningen där man fortfarande känner atmosfären av slakterierna (de finns också kvar) och trots att de blivit ett inneställe så känns det väldigt genuint. Det kommer mer Köpenhamn så småningom med shopping, krog och hotelltips mm.

IMG_0371.JPG

Torvehallarna en solig marsdag!

IMG_0406.JPG

Pinard ,med sina fina viner

IMG_0400.JPG

Pizza på Gorms.

IMG_0417.JPG

I Vesterbro – på väg till Ködbyen.

IMG_0425.JPG

Ködbyen med den bruna hallen – finns också den vita och den gråa – mycket läckert!