Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vanuatu – mitt hjärta blöder – men efter senaste mailet från vänner där är jag också full av förhoppning!

Hade förmånen att besöka Vanuatu Islands – världens lyckligaste land i somras/höstas och blev fullständigt betagen. Oslagbar skönhet, stränder som man hade helt för sig själv, mat som förflyttade en till himmelriket – men framförallt helt underbara människor. Materiellt fattiga – men rika på gemenskap, samvaro och lycka. Hjälpsamma, varma och familjerna omfattade syskon, kusiner, mostrar, fastar, äldre släktingar – ja alltid var alla välkomna till sin familj. Ingen ensamhet där inte.

När jag nåddes av nyheterna om Pam 4 och den skada cyklonen gjort blev jag mycket ledsen. Förödelsen är stor, men när jag läst nyheter från vänner är jag förhoppningsfull inför återuppbyggnaden. Alla hjälps åt – sliter som djur för att återställa sitt vackra land. Även om turismen är blygsam – 80 procent lever av jordbruk och fiske – så är den viktig för Vanuatu.

När jag fick veta att samtliga i ”vår” by var oskadda blev jag glad och berättelsen om hur alla ställer upp för varandra med ett enda stort leende gjorde mig rörd. Man torkar madrasser och kläder i solen, röjer fällda träd så att vägarna blir framkomliga och så vidare. Längtar tillbaka och kommer att resa dit så snart jag jobbat ihop pengar till denna drömresa. En del av mitt hjärta kommer alltid att finnas på Vanuatu och bland deras fantastiska befolkning.

Det behövs klart massor av hjälp – Vanuatu är ett fattigt örike långt borta i Söderhavet – ett genuint paradis – och jag hoppas att många vill hjälpa. Unicef är på plats!

UNICEF_Sverige@unicef.se

Senaste hälsningen från Eratap gjorde mig både rörd och glad!

Things continue to move forward very well. Port Vila and surrounds is alive with activity, everyone is working hard to restore things to the way they were last week – everyone is really positive and seeing improvements every day. Water is back on and electricity is fast coming back on line thanks to the tireless efforts of Unesco.

IMG_4364_web.jpg

Den lilla skolan i Eratap.

IMG_4433_web.jpg

Rara barn som älskade att få gå i skolan och lära sig nya saker.

IMG_4374_web.jpg

En av alla varma och fina människor vi mötte och lärde känna!

IMG_4661_web.jpg

Den trevliga Saluhallen i Port Vila.

IMG_4464_web.jpg

Orörda stränder överallt.

IMG_4838_web.jpg

Solnedgång över Vanuatu!