Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vinterhelg i Aten – historiens vingslag svävar över gator och torg!

Att landa i Aten en helg i slutet av januari är nästan som att förflytta sig till en svensk försommardag. Solens strålar värmer frusna själar och den ekonomiska krisen till trots så är Aten en förtjusande och charmerande weekendstad. Atenarna är glada, öppna och lätta att få kontakt med. Vi träffar många och får höra om den ekonomiska krisen, men minst lika mycket om livsglädje och att bejaka livet – varje dag. Aten är en stad som berör och inspirerar – en riktig tvillingsjäl. Staden med sina drygt 3 miljoner invånare känns säker även sent på kvällen och det är lätt att ta sig runt med tunnelbanan och till fots.

Gatulivet är livligt och glatt med kaféer och barer i varje gathörn. Trevliga kaféer finns överallt – såväl i trendiga Kolonaki som i Plaka. Turisterna är få så här års och man får en känsla av äkthet och slipper trängas. Superfly är ett läckert kafé och missa för all del inte ett glas ouzo på Brettos – öppet till sent på natten och mycket livfull stämning. Själv kunde jag inte motstå ett glas champagne på Hotel Grande Bretagne, ett klassiskt landmärke mitt i Aten. Diskret lyx. Ett trevligt och prismässigt mer överkomligt hotell är designhotellet Fresh med läcker takpool – lite kallt med ett dopp för min smak, men mysigt att ta en öl på takterassen.

Saluhallen är en sevärdhet i sig med fina frukt- och grönsaksstånd, men också med kött, ostar och mycket annat spännande. Bra shopping med alla sorters märken finns på gågatan Ermou och i Monastriki hittar man tyger, silver, keramik och mycket annat i trevliga små butiker. Här finns också en stor marknad.

Så det mest berörande och storslagna – Akropolis. Förra gången vi var där så var det sommar och massor av turister och nu är vi nästan ensamma. Vilken känsla. Här gick medborgarna flera hundra år före Kristus, samtalade, spelade pjäser, umgicks nästan precis som vi – ytterst fascinerande. Parthenon, så vackert att det nästan gör ont inne i en. Saknar ord för att beskriva Akropolis, Det nya Akropolismuseet är fantastiskt. Vacker byggnad ritad av stjärnarkitekten Bernard Tschumi och ett besök på museet är överväldigande. Här finns en mycket trevlig restaurang som serverar lokala specialiteter från hela Grekland. Till sist, vill man avsluta med en middag utöver det vanliga så beställ bord på Spondi. Matupplevelsen där kastar omkull alla tankar på grekisk sallad, souvlaki och liknande. Vi svävar på lätta moln när vi lämnar och bestämmer oss för att snart komma tillbaka, inte bara till Spondi utan till Aten.

P1000022_web.jpg

Ett av många trevliga kaféer.

P1000025---Kopia_web.jpg

Saluhallen bjuder på en kaskad av färger.

P1000037_web.jpg

Historiens vingslag märks överallt.

P1000043_web.jpg

Akropolis vakar över Aten – dag som natt.

P1000152_web.jpg

Akropolismuseet.

P1000042---Kopia_web.jpg

Ett glas champagne på lyxiga Hotel Grande Bretagne får avsluta resan.