Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wien – kaféer, värdshus och vackra Donau

Det vilar ett romantiskt skimmer över Wien och alla dess kaféer. Café Central för filosofiska samtal, men det finns ett par andra som ”måste” besökas. När man träder in på anrika Hotel Sachers kafé får man en glimt av vacker traditionell lyx när den är som bäst. Allt andas elegans. Hotell Sacher har genom åren gästats av berömdheter som Kennedy, Indira Gandhi och den engelska drottningen för att nämna några. Hotellrummen kostar därefter, men ett besök i det vackra kaféet är fullt överkomligt. Är ingen tårtfantast, men kan naturligtvis inte motstå en utsökt bit Sachertårta till kaffet. Den är som en dröm, chokladens kraftfulla smak gifter sig med aprikossyltens sötma. Svävar ut på den tjusiga Philharmonikerstrasse och fortsätter en liten stund i drömmarnas värld. Ett kafé av en helt annan art, Café Hawelka med anor långt tillbaka i tiden. Om Sacher andas elegans utstrålar Hawelka konst, kultur och intellektuella samtal. Hundertwasser och Andy Warhol är bara några av alla berömdheter gästat kaféet. Fortfarande finns det några stambord och man kan se äldre män och kvinnor sitta i timmar och läsa tidningen över en kopp kaffe. Missa inte Hawelkas specialitet, Buchteln, en mycket speciell kaka som alltid gjorts efter samma recept. Till den njuter man gärna en Melange, en variant av Café Cappucino.

Dags att röra på sig efter alla kafébesök och vi flanerar längs ”der schönen blauen Donau” (som inte är så blå längre) och plötsligt hör vi Strauss berömda vals klinga från en av turistbåtarna som passerar förbi. Det är lite av ett skådespel att betrakta båttrafiken och pråmarna som glider fram längs floden och det finns flera trevliga restauranger och kaféer ombord på båtar som ligger förtöjda längs kajen.

Går tillbaka mot Altstadt och målet är Wiens äldsta värdshus Griechenbeisl som grundades 1447. Det förpliktiga och återigen omfamnas man av historiens vingslag. Njuter av atmosfären, en god lunch och en öl. Nu rör vi oss i det gamla universitetsområdet och kan inte låta bli att gå in på Schmauswaberl, ett nöjesställe för studenter och andra med anor från 1700-talet. Spännande med Wien är att man lyckas behålla allt det gamla utan att det känns gammeldags eller passé på något sätt. Kvällens middag avnjuts på förtjusande Loca, en mycket trevlig restaurang på gångavstånd från hotellet och vi avslutar kvällen med en drink i den livfulla hotellbaren.

P1040354.JPG

Sachertårta också på Café Central

IMG_1534.JPG

Anrika Hotell Sacher

P1040381.JPG

Pampiga Donau

IMG_1567.JPG

Wiens äldsta värdshus

IMG_1544.JPG

Wien vimlar av mysiga gränder – den ena vackrare än den andra