Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wien – Spanska Ridskolan, valser och Mozart, men också så mycket mera

Wien – Spanska Ridskolan, valser och Mozart, men också så mycket mera

Att komma till Wien är som att träda in i historien kantad av musikens värld. Man hör skolade röster överallt och väntar sig nästan att möta Mozart utanför Operan. Trots historiens vingslag så känns Wien i allra högsta grad som en modern och ytterst charmig stad med trevliga människor, god mat och utsökta drycker. Inleder dagen med frukost på läckra designhotellet Do & Co, högst upp på toppen sitter vi ute och njuter av allsköns läckerheter och med Stephansdomen framför ögonen. Väl ut i solljuset på Stephansplatz ser man ännu tydligare hur pampig och ofantlig kyrkan är. Tänker på att kyrkan byggdes 1160. Känner alltid viss vördnad över så gamla byggnader. Att de fortfarande står där fullt funktionsdugliga.

Ägnar förmiddagen åt fönstershopping, lyxbutikerna längs Graben, stannar till vid Leopoldsbrunnen. Här övar några unga musiker sina talanger och musiken är vacker som en saga. Strosar vidare längs Kärtner Strasse, slinker in i det pampiga varuhuset Steffl. Målet är ett glas vin in deras läckra sky bar. Ut igen och fortsätter att fönstershoppa. Många av affärerna har gamla anor, som Lobmeyer. Affären startade sin verksamhet 1823, ofattbart. Så kul att kika in, blunda och föreställa sig kunderna där för nästan 200 år sedan. Med högtidliga steg går vi in i den berömda operan och att bara kika in är en upplevelse i sig.

Lunchdags och vi styr stegen till anrika Café Central. Här satt berömdheterna Lenin, Freud, Hertz, Trotskij och många andra. Man smittas av atmosfären och snart är vi inbegripna i en spännande filosofisk diskussion tillsammans med några unga fransmän som liksom vi, äter den berömda wienerschnitzeln. Den är utsökt och vi sköljer ner maten med ett gott glas inhemskt vin.

Mätta och glada är vi redo för nya upptäckter och går mot Naschmarkt, en underbar matmarknad ned generösa öppettider. Vi botaniserar bland allsköns läckerheter, tar en kaffe på ett av de trevliga kaféerna innan vi besöker Gustav Klimt Museet. Missa inte det, är en fantastisk upplevelse. Strosar genom den vackra Stadsparken och njuter av all blomsterprakt. Dags att bege sig mot hotellet, duscha och klä om innan middag på Mak restaurang som ligger i anslutning till moderna museet Mak. Båden maten och miljön är helt fantastisk och ger en extra dimension till reseupplevelsen. Återkommer med mera från Wien i nästa blogginlägg.

IMG_1538_web.jpg

Stephansdomen – pampig så det förslår!

P1040364.JPG

Underbart utbud på Naschmarkt

IMG_1527_web.jpg

Gustav Klimt museet

IMG_1529_web.jpg

Exotiska växter i Wien