Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wonderful Copenhagen – City bjuder på det mesta!

Köpenhamn är en mångfacetterad stad där varje stadsdel har sin alldeles egen karaktär. City med Ströget, Kongens Nytorv, Rådhusplatsen och Tivoli är välkänd mark för de många turister som årligen besöker Dronningens By. Jag förstår att det lockar för här finns verkligen allt. Ofattbar lyx som Hotel d´Angleterre – återöppnat efter en ordentlig ansiktslyftning – behövlig med tanke på hotellets långa historia. Under den tyska ockupationen var detta lyxhotell tyskarnas bas. I dag diskret och dyr lyx, men det är fullt möjligt att gå in och ta ett glas vin i baren och kika på lyxen utan att ruinera sig.

Flotta butiker längs Ströget, men betydligt mera spännande att ta en tur på de ringlande sidogatorna som t ex Kronprinsens Gade där Perch´s anrika tehandel, grundad 1835, bjuder en välkommen. Köerna ringlar ofta långt ut på gatan, men stämingen är gemytlig och alla bjuds på en gammeldags karamell efter avslutat köp. Här finns de finaste teer från hela värden och en trappa upp i det gamla huset möter terummet där man kan njuta ljuvligt ”afternoon tea”. Vill man hellre ha kaffe så gå över gatan till trevliga Café Sommersko.

I dessa kvarter finns en uppsjö av spännande butiker – nya och väletablerade märken, Norr är en kul och prisvärd butik. Om man gillar läckra designmöbler så missa inte Hay House och blir man i stället hög av att frossa i blomsteruppsättningar så har Tage Andersen sin butik i närheten.

Jag kan aldrig lämna Köpenhamn utan att ta en tur på Magasin du Nord – elegant med allsköns varor. För egen del är det framförallt matavdelningen som lockar. Det känns kontinentalt och läckert. Ett glas champagne i champagnebaren inne i affären eller varför inte något lätt att äta på Meyers (grundad av Peter Meyer, dansk nationalikon inom matområdet).

Att bara flanera och njuta av Köpenhamns underbara arkitektur är gratis och mycket givande. Fina gamla hus, slott och borgar mixade med modern arkitektur när den är som bäst – som den storslagna operan eller ”Den sorte Diamant” – Danmarks Nationalbibliotek. Efter all andlig spis är det dags för den lekamliga. Utbudet av restauranger från hela världen är enormt , men man kan väl inte missa äkta danska smörrebröd och då är Kanalkaféet en anrik pärla. Fram till 1967 var kvinnor inte välkomna, men i dag är ”alla” där – stämningen är gemytlig med öl och snaps i mängder – bordsbokning är ett måste. En solig sommardag kan man i stället gå in på Lögesmose vid Kastellet och Churchillplatsen, köpa en ”tapaspose för två” (195 danska kronor för utsökta små tapas) slå sig ner vid vattenbrynet, blicka ut över havet och all spännande båttrafik och bara njuta av livet.

IMG_1993_web.jpg

Ringlande gator med massor av trevliga små kaféer bara ett stenkast från Ströget.

IMG_2059---Kopia_web.jpg

Tage Andersens välkända blomsterpalats.

P1030879_web.jpg

Operan – en av många undersköna byggnader i Köpenhamn.

IMG_9193_web.jpg

"Frokost" (lunch) på Kanalkaféet gör en så mätt att middag knappast behövs!

IMG_0469_web.jpg

Välkända Meyers på Magasin du Nord – brukar vara väldigt fullt men denna onsdag förmiddag var det lätt att få bord.