Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bologna – ett matmecka utan dess like!

 Mina italienska vänner kan ägna timmar åt att tala om mat. Stoltheten över Bolognas kök är påtaglig och man äter otroligt gott, i princip överallt. Det finns en nedärvd tradition när det gäller att ta hand om de bästa lokala råvarorna och tillreda dessa efter mammas, farmors eller varför inte mormors mors recept. En viss konservatism råder kring maten i denna annars röda och extremt toleranta stad, men råvaror och recept är inget man skojar bort.

Har promenerat till Saluhallen för att köpa 36 månaders lagrad parmesanost hos min favorit Barbieri. Tas emot med glada hälsningar och gör min beställning, tre kilo parmaggeio reggiano. Får smaka en bit och den är utsökt. Frågar också om de kan packa en burrata (burratan som man kan köpa hemma är blek kopia av den italienska) för flygningen och det är inga problem. Så får jag syn på en mozzarella liknande ost som ligger i sin vätska i en påse med noggranna stämplar och kontrollnummer. Jag frågar om denna påminner om mozzarella eller om burratan. Svaret jag får att det inte alls är samma sak, jag köper denna läckerhet, men måste medge att vi tycket nog att den påminde om en utsökt buffelmozzrella. Små skillnader och nyanser är viktiga i det italienska köket!

Från Saluhallen styr jag stegen till Via Monte Grappa, köper världens godaste glass på Gelateria Gianni innan jag skyndar vidare mot Piazza Maggiore och ner mot de så kallade matgatorna, Area Quadrilatero. Det blir ljuvlig mortadella och bresaola på Tamburini, tortellini på Atti och balsamvinäger hos Gilberto. Innan kvällen måste jag också hinna med Via Farini för här ligger Majani, en chokladbutik med anor sedan 1796. Deras choklad är som en ädel konst, en dröm och även om man numera kan köpa Fiat choklad i Sverige så är den man köper här både färskare och godare. Nu börjar jag bli redo för hemfärden, men innan dess några rader om mina absoluta favoritrestauranger i Bologna.

Är man i Italien så vill man kanske äta pizza? Var gör man det bäst i Bologna? Hos Giovanni på Scalinatella bakar man pizzor som får alla andra att blekna. Deras olika antipasto, specialiteter från Bologna är också underbara. Om ni är flera så beställ gärna olika sorter. Hit tar jag alltid ”mina” olika ledningsgrupper för en lunch när vi är på studieresa.

Bästa middagarna? Ja, det finns en uppsjö av bra trattorior i Bologna och det svårt att äta dåligt. Några favoriter som jag alltid återkommer till är tre helt underbara restauranger (bordsbeställning är ett måste). Jag kan inte rangordna dessa och därför beskriver jag dem i bokstavsordning:

Trattoria del Ghiottone som ligger en bra bit från hotellet, men definitivt är mer än väl värd taxiresan dit. Stiger in och möts med sådan värme att det känns som att komma hem. Njuter av Christina och hennes mans fantastiska kök, all pasta tillverkas för hand, såserna och antipaston får mig att sväva högt upp bland molnen. I kväll blir det husets antipasto, följt av trio di pasta och som avslutning Zuppa Inglese. Christina välja kvällens vin och vi blir lika nöjda som alltid. Vinkar hej då till ägarna och den rara personalen och längtar redan tillbaka.

Trattoria Gianni på Via Clavature kan vara svår att hitta första gången. Likväl är det alltid fullsatt, lunch som middag och maten är som en dröm. Lägg till detta den trevliga ägaren, Barbara och hennes lika tillmötesgående personal. Det blir gärna husets antipasto till förrätt, någon primi till huvudrätt och så kanske en tiramisu eller en pannacotta. När vitello tonnato står på menyn blir den ett självklart val. Själva väljer vi alltid vin från trakten, i detta fall någon Sangiovese Riserva som Barbara väljer.

Sist, men inte minst Trattoria Serghei som ligger bara fem minuter från hotellet. Svänger in på den romantiska gatan Via Pielle, kikar i den berömda utsiktsluckan och ser den lilla kanalen innan jag går in på restaurangen. Även här känns det som att komma hem. Otaliga är de gånger jag ätit middag här, med grupper, med vänner och med min man. Inleder med antipasto, denna gång en mortadella så len att den smälter tillsammans med parmaggeio reggiano, fortsätter tagliatelle al ragu. Receptet för hur man ska laga en äkta tagliatelle Bolognese (det vi hemma kallar pasta med köttsås) har fastställts av matakademien i Bologna och står att läsa på väggen. En tiramisu får avsluta ännu en underbar middag i Bologna.

Det finns så många fler bra ställen som jag skulle vilja nämna, enoteca med sina fantastiska vinprovningar, baren med bästa primitivon och ytterligare ett par bra restaurangen, men de återkommer jag till liksom bästa barerna, nöjesställena och en massa annat. Jag säger hej då till Bologna för denna gången, arrivederci a presto, på återseende snart igen!

 

img_2614-kopia

Stärker mig med en kaffe innan det är dags att shoppa ljuva matprodukter

 

img_1544-kopia

Världens godaste glass!

 

img_1851-kopia

Koncentration när parmesanosten delas!

 

img_1873-kopia

Trattoria Gianni i sin lilla gränd!

 

img_1548-kopia

Ljuvliga grönsaker som man hittar på ”matgatorna”