Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Charmiga Jaegersborggade mitt i Nörrebro

Nörrebro har så mycket charm och är en av mina favoriter i Köpenhamn. En stadsdel där lite slitna fasader, etnisk mångfald fortfarande lever kvar samtidigt som det finns stjärnrestauranger, men också ställen som bjuder även de med något skralare plånbok välkomna. Det finns massor av mysiga gator, men i dag stannade vi på Jaegersborggade, hittade en parkeringsplats (gratis) precis invid parken som är en riktig oas i värmen. Man får en kontinental känsla när man ser schackspelande herrar samsas med lekande småbarn, solande par och många andra. Vädret är strålande, kan inte vara bättre. Vi är hungriga och det blir ett återbesök på Gröd som serverar just olika sorters gröt. Jag har aldrig gillat havregrynsgröt eller annan traditionell gröt, men lunchmenyn här erbjuder annat. Jag tvekar mellan risotto toppad med parmesan och fräscha grönsaker eller daal, den indiska linsgröten. Det blir risotton, underbart god och efteråt en cortado.

Nu redo för att utforska denna trevliga gata. Här sjuder av liv. Många har fria yrken och kan när de har lust flytta ut arbetsplatsen till något av alla trevliga kaféer och vinbarer som kantar gatan. Bra mycket roligare mötesplatser än stora opersonliga kontorslandskap. La Casa de Panini för den som gillar italienskt, ROD om du vill vara sund och skapa din egen juice eller Meyers om du är sugen på att smaka något från en av Danmarks favoritmatskapare. När du stillat din hunger eller törst så missa inte alla små fabriker som kantar gatan. Ja fabrik och fabrik, men vad sägs om Karamelleriet som kokar underbara karameller, Rå Chokolade med praliner som gör en lycklig eller ISTID. Det är just ISTID som lockade hit mig i dag. Det är nästan 30 grader varmt och på ISTID råder inte istiden utan här tillverkas de mest utsökta glass man kan tänka sig. På väggen hänger glassmenyn, det finns inte särskilt många sorter, vanilj, choklad/mint, hallon och mitt val ”salty caramel”, men på något sätt känns det alldeles tillräckligt. Sedan görs glassen medan du väntar. Den fryses på några sekunder med hjälp av Nitrogen som har en temperatur på minus 196 grader. Topping kan man också få och Anniken och Nina (som äger stället) tycker absolut att jag ska pröva deras favorit, rostade mandelspån smaksatta med rosmarin och havssalt och jag lovar – mycket godare glass och smakkombination är svårt att hitta utanför Italien!

Flanerar i långsam takt vidare och gatan erbjuder inte bara lekamlig spis utan här finns flera spännande klädbutiker, en keramiker, smyckedesigner och ett par second hand butiker. Tempot är lugnt och känns fjärran från trängseln på Ströget eller den livliga biltrafiken på HC Andersens Boulevard. Vill man ha ett glas gott vin så finns det flera trevliga vinbarer. I dag stannar vi på Terroiristen (inte terroristen alltså) som erbjuder underbara viner också på glas och dessutom ryms det en vinbutik i lokalen. Njuter av ett glas iskallt Chablisvin medan vi funderar på om vi ska slå på stort och försöka få bord på Relae, restaurangen med en Michelinstjärna, som ligger snett emot vinbaren eller om vi ska ta Manfreds. Båda ställena är noga med att använda lokala råvaror av bästa kvalitet, avslappnad stämning, ja helt enkelt ett lättsamt sätt att avsluta ännu en härlig dag i Köpenhamn. Vi har kvällen framför oss så ingen brådska.

IMG_5901.JPG

Dags för lunch på charmiga Gröd!

IMG_5910 - Kopia.JPG

Varför inte färskpressad juice på ROD?

IMG_5926.JPG

ISTID – vilken glassupplevelse!

IMG_5929.JPG

Hemkokta karameller av bästa kvalitet

IMG_5930.JPG

Avslutar dagen med ett glas iskall Chablis på Terroiristen!