Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ett annat Köpenhamn – njuter av Kastellet, Finn Juhl i Toldboderne innan jag förförs av mat- och vinutbudet hos Lögismose

En spännande del av Köpenhamn är området kring Churchill Parken och Toldboderne. Låt oss börja med Engelska Kyrkan, gråsten, lik många brittiska landsortskyrkor och ett mycket populärt fotoobjekt för utländska turister liksom Gefion fontänen strax intill. Gefion med sitt oxspann är pampig och sommartid sprudlar vatten i fontänen, men i dag är det tidig vår och fortfarande kylslaget. Kastellet, Köpenhamns mest välbevarade från 1600-talet, är också värt ett besök.

Trots isande vindar tar vi en tur längs vallen, populärt promenadstråk som når fram till Den lilla Sjöjungfrun, ett av Köpenhamns mest fotograferade objekt (därför blir det inget foto i blogginlägget). Vi är inte de enda som trotsar vädret utan har sällskap av joggare och förälskade par. Går raskt tillbaka mot Toldboderne – vår och sommar finns här en trevlig restaurang, men utsikten över Köpenhamns hamn är lika spännande vintertid. I dag syns ett stort kryssningsfartyg som ligger för ankar och små tullbåtar och andra skepp kryssar mellan öarna. Sluter ögonen för en stund, drömmer mig tillbaka i tiden, ser framför mig vakterna vid kastellet, krigsskepp i hamnen och alla försvarfästningarna med full aktivitet. Nu råder tack och lov lugnare tider vid Köpenhamns försvarsfästningar.

Får syn på en ljuslykta och en dörr med namnet Finn Juhl och genast vaknar mitt intresse. Gillar dansk design och har flera gånger besökt Finns Juhls hus vid Ordrupgaard, men vad är detta? Jo, en möbelutställning och butik. Först ringa på klockan innan man blir insläppt, men väl inne kan man njuta av massor av fina möbler av högsta kvalitet. Så är också priserna därefter eller vad sägs om en soffa för 70 000 danska kronor? Vackert är det i alla fall och vi får en trevlig rundvisning av de som arbetar där.

Det är fredag kväll, skymningen har börjat lägga sig när vi träder in i en av våra absoluta favoriter, mattemplet Lögismose. Här strömmar de in, danska par som söker god mat och utsökta viner till en stilla fredagskväll hemma efter arbetsveckan. Själva är vi på jakt efter deras nya koncept – ljuvliga tapas som lagas ”backstage” av skickliga kockar. Vi är inte de enda, men det mesta fylls på hela tiden utom en sort. Vi får veta att den är absolut sista gången de serverar blomkåls crème med äkta beluga (det har för blivit för dyrt). Självklart tar vi den sista och enda och delar på den senare hemma. Tapasen kostar 28 danska kronor styck och för att bli mätt rekommenderar man fem per man plus ostar och dessert. Lyckliga går vi till vinavdelningen där man i kväll kan prova viner som fått fem stjärnor av Politiken, en av Danmarks största dagstidningar. Ett kul koncept och samtalen flödar medan vi smakar och njuter av ljuva viner. Ett par flaskor får följa med som ackompanjemang till kvällens tapas. Nöjda och glada kör vi hem över Bron och prisar än en gång närheten till kontinentala Köpenhamn.

IMG_2988.JPG

Vinprovning på Lögismose i Köpenhamn

IMG_3002.JPG

Den pampiga Geifon fontänen

IMG_2983.JPG

Finn Juhl – möbelutställning och butik

IMG_2986.JPG

Paradis för den som gillar dansk design

IMG_2978.JPG

Utsikt över hamnen

IMG_2981.JPG

Engelska kyrkan