Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fascinerande kontraster mellan gammalt och nytt i Oslo – Aker Brygge & Akershus gamla fästning

I dag viker vi av från Karl Johan och går in i de medeltida kvarteren av Oslo, den så kallade Kvadraturen. Man flyttas tillbaka några hundra år, till 1500- talet och historiens vingslag svävar överallt. Mysiga gränder och fina gamla hus. Området rymmer också trevliga restauranger och kaféer. Ta en kaffe på Pascals Tollbugade, njut av miljön och dröm inte om att motstå något av deras fantastiska bakverk. Här erbjuds matlagningskurser med bland annat tonvikt på desserter. Ett annat ställe som man inte får missa är Engbrets Café, en klassiker i Oslo. Att äta lunch i samma lokaler där Ibsen, Edvard Munch och Grieg en gång satt är lockande, men det är lite för tidigt för oss så vi fortsätter till Akershus fästning. Slottet eller borgen är mer än 700 år gammal och nog känns tidens tand när man ser den ståtliga borgen med utsikt över fjorden. Här ryms mycket militär historia, men borgen har också under en kortare period tjänat som fängelse. Ryser vid tanken.

Så lämnar vi Medeltiden och går längs fjorden och marinan till Aker Brygge. Utsikten är strålande vacker och minsann om inte solen tittar fram en liten stund och skapar vackert glitter över havet. Aker Brygge rymmer mängder av ultramoderna och mycket vackra byggnader. Restauranger, kaféer och barer samsas med trevliga gallerier och små butiker. Stämningen är glad och vi tänkte ta en sen lunch på Louises Restaurang & Bar. Ett suveränt ställe, vi sitter ute, på mysiga fällar och under värmelampor. Varmt som på sommaren. Många ställen skapar denna utekänsla och här är öppen stämning både för de som röker och för de som avstår. Köket erbjuder utsökta rätter till största delen baserade på lokala råvaror och är man i världens fiskenation så är valet självklart. Själv väljer jag en underbar laxanrättning och min man en fish and chips. Till detta en flaska gott vin från Sicilien. Dyrt, nej inte alls som vi väntat, på bästa plats med utsikt över Oslofjorden kostar en flaska vin inte mera än hemma.

Promenerar vidare över till Tjuvholmen. Den ena byggnaden vackrare än den andra och man kan bara ana hur dyra bostäderna här längst ute vid vattnet är. Missa inte den suveräna arkitektoniska skapelsen, Astrup Fearnley Museum. Fantastisk samling av modern konst och intressanta separatutställningar, men mest fascineras jag nog av denna otroligt vackra byggnad. En kaffe på kaféet innan vi vänder åt motsatt håll för att avsluta dagen med det vackra Operahuset. Ännu en magnifik byggnad och när vi sitter på kaféet och dricker vars ett glas vin får jag en förnimmelse av Operahuset i Sydney. Lika, men ändå så olika.

IMG_4028.JPG

Vackra gamla hus

IMG_4025.JPG

Vakter runt Akershus

IMG_4005.JPG

Aker Brygge med alla sina fantastiskt vackra byggnader

IMG_4015.JPG

Oslo – Köpenhamnsbåten – hemma ser vi den passera varje kväll 19.30 – på väg från Köpenhamn till Oslo!

IMG_3990.JPG

Lunch ute med värme och skinnfällar – på Louises Restaurang & Bar