Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Höst i Köpenhamn, shopping, vinprovning och konst – en underbar mix

Sticker mellan med Köpenhamn och lite annat innan det blir mera av Australien och andra långväga resmål. En höstdag i Byen är aldrig fel, särskilt inte när vädrets makter är oss nådiga. Sommaren varar fortfarande trots att det borde vara höst enligt almanackan. Butikerna ropar däremot höst och jag tycker det är kul att kolla senaste modet, fönstershoppa och kanske följer det också med några små saker hem, vem vet? Strosar längs Ströget, betraktar Illums läckra skyltning innan jag viker in mot Runde Torn och myllret av trevliga små gator. Lite te hos Persch så klart och Kronprinsens Gade bjuder på många andra trevliga butiker. Flanerar vidare till Pilestraede, kollar in på Norr och i ett par andra butiker innan det blir en tur till mera etablerade modehus som Malene Birger. In på Illums Bolighus och kaffe på klassiska Illum Smushi Café, bara miljön är värd ett besök. Vacker och romantisk inredning, utsökt porslin, goda bakverk och bra kaffe.

Lämnar city och kör till Ordrupgaard, en ständigt återkommande favorit. Nu visas en imponerande Monet utställning, Nordens största med många klassiska verk. Hänförd, berörd och inspirerad av det jag ser. Lägg till detta Ordrupgaards arkitektur, med den råa moderna nybygganden och det gamla trähuset från slutet av 1800-talet, en mix helt min smak. Blev så upplyft att tiden bara försvann, tittade på klockan, lunchdags sedan länge. Tur att vi har nära till vårt lunchställe, Kaféet på Ordrupgaard, som är så fint, underbar miljö, ekologiska råvaror. I dag blir det blir det smörrebröd, ett vegetariskt och ett med ost, som sköljs ner med gott rödvin och efteråt kaffe. Nu är vi redo för en tur i den underbara parken. Träden har precis börjat skifta färg till gyllene toner av alla slag, med inslag av rött och en del grönt som dröjer sig kvar. Vackra skulpturer bidrar till upplevelsen och det vilar ett underbart ljus över parken som ytterligare förhöjer stämningen.

Dags att köra tillbaka mot Köpenhamn, ska inhandla kvällens middag, men längs den vackra Kystvejen blir det först stopp på Arne Jacobsens klassiska bensinmack från 1938. Den är vacker att se på, men vi stannar till främst för att köpa utsökt glass i den fina glassbaren. Självklart höjs smakupplevelsen av den klassiska och vackra miljön. Lägg till detta en hänförande utsikt över Öresund och upplevelsen är fulländad.

Några inköp på Magasin och ett glas champagne i deras vin- och champagnebar får en att känna sig som en äkta Köpenhamnare innan vi avslutar på Lögismose vid Toldbodarna. Provar veckans ”tillbudsviner”, köper deras underbara tapas som ska bli kvällens middag. Ett par flaskor vin får också följa med hem. Älskar stämningen och atmosfären på Lögismose och vi dröjer oss kvar länge innan det är dags att lämna Köpenhamn för denna gång.

IMG_1250.JPG

Redo för Monet

IMG_1257.JPG

Utsökta smörrebröd på Ordrupsgaards Café

IMG_1269.JPG

Klassiker – bensinmack ritad av Arne Jacobsen 1938

IMG_1283.JPG

NORR – en av många trevliga affärer i Köpenhamn

IMG_1276.JPG

Ett glas champagne på Magasins vin- och champagnebar känns kontinentalt!