Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Istedgade – från ”red-light” district till hippa innekvarter mitt i Köpenhamn

Det är inte så många år sedan som kvarteren bakom Köpenhamns Hovedbangård ansågs vara lite skumma och som tjej skulle man definitivt inte vistas i dessa kvarter om man roade sig i Köpenhamn. Istedgade var ökänt. Här florerade allsköns farligheter som prostitution, narkotika och halvskumma klubbar. Delvis är det fortfarande sant även om hela Vesterbro har genomgått en total ansiktslyftning. Istedgade börjar vi Hovedbanegården och den första biten domineras av sexshoppar och prostitution, men när man korsar Viktoriagade är det som att träda in i en helt annan värld där läckra kaféer, små designbutiker, restauranger och rumsrena klubbar trängs med varandra.

Vesterbro, den forna arbetarstadsdelen bakom stationen, har förvandlats till en stadsdel där det numera är inne att bo. Hippa kvarter för den som vill hänga med i Köpenhamns utveckling. När man står på stationen så ska man, i stället för att gå mot Tivoli och Rådhusplatsen vända blicken åt rakt motsatt håll, Enghave Plads, och kasta sig ut i spännande och intressanta kvarter. Vi börjar som vanligt med en kaffe. I dag på trevliga Café Petrol, Inredningen är mycket spektakulär med en massa 50-talsprylar, som en gammal spelautomat, varvat med MC hjälmar och mycket annat. Killen som jobbar där kommer från London och pluggar en masters i Köpenhamn. Det är han som berättar mera om Istedgade och om den knivskarpa gränsen mellan inne och förfall, som knappt är märkbar under dagtid. Vädret är strålande, stämningen är avslappnad härliga människor från vitt skilda kulturer, öppna, hjälpsamma och trevliga.

Gör ett besök i DANSK – som visar dansk design när den är som bäst. I den ena butiken finns allsköns utrustning för köket, fina glas, tallrikar, handdukar och mycket annat medan den andra butiken skyltar med väldigt fina (och dyra) möbler. Personalen är trevlig och man känner sig mer än välkommen. Ett par klädaffärer blir nästa stopp. Både Rude och Kyoto erbjuder snygga kläder, fjärran från de stora kedjornas och det är kul att botanisera i danska modebutiker. På det sättet har jag upptäckt flera intressanta modeskapare långt innan jag hittat dem på ”fina gatan” i Berlin och London (numera finns de på ”fina gatan” även i Köpenhamn).

Danskar älskar att cykla och man hittar cykelaffärer lite var som helst, men här är en som fångar mina ögon, Cykelfabriken, där cyklarna byggs för hand. Låter intressant, men jag är inte där för att beställa en handtillverkad cykel utan kollar vidare på trevliga mataffärer, som alltid lockar mig. Stannar till vid en, av flera, mycket välsorterade frukt- och grönsaksaffärer. Tittar på klockan, redan över två så det är dags för lunch. Uteborden vid Café Bang og Jensen är fullsatta så när som ett enda bord som blir vårt och valet av lunchställe kunde inte bli mycket bättre. Lokalen har en gång i tiden varit ett apotek och är numera café, restaurang och nöjesbar under kvällstid. Superläcker inredning, trevlig personal, glad, avslappnad stämning och ljuvligt god mat. Råvaror från trakten och min laxmousse med hembakat rågbröd är helt underbar. Till detta ett glas iskall vitt vin, det är nämligen riktigt varmt i Byen.

Går tillbaka mot bilen, men stannar till på Juicy för att släcka törsten. Det finns flera trevliga barer och vill man prova goda Argentinska viner så ska man absolut inte missa vinbaren Malbeck. Vi ska dock vidare och utforska en helt annan del av Köpenhamn.

IMG_5888.JPG

Kaffe på trevliga Petrol

IMG_5857.JPG

Mycket som lockar på DANSK

IMG_5867.JPG

Kyoto – snygga kläder och skor

IMG_5863.JPG

Cykelfabriken för den som vill ha en riktig kvalitetscykel

IMG_5876.JPG

Läcker lunch på Café Bang og Jensen