Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Menton – en härlig mix av Frankrike och Italien

Menton har en speciell plats i mitt hjärta sedan jag var där som 15-åring på språkkurs en månad. Om jag lärde mig särskilt mycket franska vet jag inte, men jag hade fantastiskt roligt.

Menton är en skön blandning av Frankrike och Italien och ligger så nära italienska gränsen att man kan promenera till Italien längs stranden. Menton, mindre känd än sina mera mondäna ”grannar” som Cannes, Nice eller Monte Carlo och därför heller inte riktigt lika invaderad av turister sommartid. Nice flygplats ligger en dryg halvtimme därifrån, hyrbil, tåg eller buss förflyttar en snabbt till Menton. Staden ligger betagande vackert med det azurblåa Medelhavet i fonden, provencalska berg i bakgrunden och i fjärran skymtar de snöklädda Alperna. Doften av timjan, anis, mimosa och salta vindar märks överallt. Den gamla staden är förtjusande och husen ligger så tätt och så högt att det nästan känns som om de vilade på varandra.

Sommaren är varm, men sällan riktigt het. En svalkande bris från havet gör luften lätt att andas. Vintertid är klimatet milt och kommer man i februari så firas citronerna överallt och den perioden avslutas med en fantastisk citronfestival. Nu är det ändå sommarstaden som jag vill lyfta fram. Solen strålar från en klarblå himmel och i dag är det dags att utforska den gamla staden lite mera. Efter en liten noisette – så italienskinspirerad att den lika gärna skulle kunna vara en espresso macchiato på andra sidan gränsen – är vi redo att börja med juvelen i Vielle Ville, Basilique Saint Michel. Kyrkan är gammal och mycket vacker. På något sätt utgör den landmärket för Menton och syns på alla vykort som visar den gamla staden.

Efter kyrkobesöket är det bara att strosa runt i de små gränderna som får en att känna sig förflyttad långt bort och långt tillbaka i tiden, men med modern inramning i form av små butiker som säljer kryddor, citrontvålar, citron och lavendelhonung och allt annat som är så typiskt Provence och Medelhavet. Au Pays du citron de Menton är en helt underbar butik med allt som man kan associera till citronen. Vad sägs om olivolja med citron, sylt med citronsmak eller varför inte en frisk citronlikör? Njuta av de vackra husen, lite slitna, kolorerade i olika toner av ambra och ockra, höra den livfulla provencalska dialekten, se tvätten hänga mellan huskropparna – livsnjutning när den är som bäst. Det börjar bli dags för lunch. Vi har bokat bord på A boire et Manger och jag lovar – vi blir inte besvikna. Fantastiskt god mat tillsammans med iskallt provencalskt rosévin och trevlig betjäning förflyttar oss till himmelska höjder. Vi dröjer oss kvar länge och njuter av den livfulla, men samtidigt avslappnade stämningen. Följer provencalarna och undviker stranden, la Plage, de hetaste timmarna. Vi hoppade efterrätten för att i stället njuta av den underbara glassen på Gelateria Sofia, så nära den italienska glassen som man kan komma utanför Italien, men då ligger ju Menton nästan i Italien, som har världens bästa glass (tycker jag).

I Menton finns både sandstrand och den speciella stenstranden med små runda, vackra stenar som slipats av havet under århundraden. Man kan välja mellan privatstränder och allmänna stränder. I dag satsar vi på den privata och för sisådär 150 -200 kronor får man en underbar solbädd, parasoll och full service, det vill säga tillgång till toaletter, duschar, restaurangen och caféservice. Lyxig och härlig känsla att ligga och kisa ut över ett turkosblått Medelhav, höra glada skratt och blicka upp mot gamla staden. Efter ett par timmar är vi ganska nöjda och drar oss mot den trevliga och livfulla hamnen. Lyxbåtar, men också riktiga fiskebåtar. Längs havet ligger också det fantastiskt fina Jean Cocteau Museet. Missa för all del inte ett besök i denna helt otroliga skapelse. Intressanta utställningar året runt, men bara byggnaden är värd ett besök. En kopp kaffe på det trevliga kaféet är heller aldrig fel.

Efteråt går vi stilla takt längs havet stranden, stannar till och slår oss ner på en liten servering, läppjar på ett glas rosévin innan vi beger oss upp i centrum som bjuder på riktigt bra shopping. Menton är dock en ganska liten stad med sina 30 000 invånare så vill man shoppa loss ordentligt är det bättre att ta tåget eller bussen till Nice, en halvtimme bort. Dags att göra sig i ordning för kvällens middag på Maison Martin et Fils, sydfranskt kök när det är som allra bäst. Vi fortsätter natten på en av de trevliga barerna vid hamnen och somnar sedan ovaggade.

P1030072.JPG

Underbara gränder i Mentons gamla stad!

P1030060.JPG

Utsikt över ett turkosblått Medelhav!

P1030076.JPG

Vy över gamla stan från stranden

P1030056.JPG

Rosévin – havet – sol och hav – livsnjutning

P1030066.JPG

Trevlig promenad ovanför hamnen

P1030065.JPG

På väg för att shoppa