Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Öst möter väst – gammalt och nytt – Skadarlija – parker och floder

Solen strålar från en klarblå himmel och vi sitter ute och njuter av frukosten. Har börjar vänja oss vid att sova under Lenins vakande blick – här hittar man inte på något! Hotellpersonalen vet inte hur väl de vill oss när vi kommer med våra frågor. I dag tänkte vi utforska Skadarlija, omnämnt som Belgrads mest bohemiska kvarter. En förtjusande kullerstensgata med prunkande blomster i varje hörn, ja inte bara i hörn utan överallt. Pittoreskt och mycket charmigt, men också många turister. Små mysiga affärer och massor av så kallade kafanas, en sorts tavernor som serverar traditionell serbisk mat. Vi väljer supermysiga Tri Sesira med anor från 1860 – talet. Här har en massa kändisar ätit och allt vi smakar på är väldigt gott. Det är någon sorts serbisk sallad, paprikaröra, olika korvar, skinkor och bröd. Till detta god serbisk öl. Utbudet av öl är stort och vi bad helt enkelt servitören att rekommendera en god öl på flaska. Överlag är vi positivt överraskade av det serbiska köket, något vi inte hade provat på tidigare. Det är en mix av Medelhav, Turkiet och Ungern. Portionerna är gigantiska, men man kan be om mindre portioner på många ställen. Mätta och nöjda lämnar vi Skadarlija och promenerar i riktning mot gågatan. Belgrad är en ganska stor stad, ungefär 2.5 miljoner invånare, en vänlig och livlig atmosfär. Orkar man inte gå till fots så finns det ett utmärkt nät av spårvagnar och buss. Taxi är också billigt.

Vårt mål för eftermiddagen är Kalmegdan, den stora parken och borgen. Vi går längs Knez Mihailova, gågatan och stannar till lite i några trevliga små butiker innan vi slår oss ned på ett av många tjusiga kaféer. Belgrad bjuder verkligen på en spännande mix av slitna gamla miljöer och ny lyx, kultur, grönska och ett sjudande nattliv.

Stadsparken är en grönskande oas och man passerar små kiosker med allsköns varor. Det står också en hel del försäljare som erbjuder konsthantverk, loppisfynd och annat längs vägen. I skuggan sitter äldre schackspelare, vi lyssnar på härlig ”livemusik” och ser en massa nyförälskade par pussas i parken. Man blir glad. Stämningen är skön och avslappnad och alls inte som det öde som den pampiga borgen kan berätta om. En lång och blodig historia, men i dag ett trevligt utflyktsmål. Utsikten är bedövande vacker. Här möts de båda floderna Donau och Sava och vi flodbädden nedanför oss ligger båtar. Solen går ned och skymningen lägger sig och vi går sakta tillbaka mot centrum och vårt hotell. Sista kvällen i Belgrad. Redo för middag som blir på vår nyfunna favorit, Casa Nova.

P1010089.JPG

Romantik med kullersten och blommor i Skadarlilja

P1010086.JPG

Många trevliga möten i dessa bohemiska kvarter

P1010093.JPG

Njuter kaffe på ett av många eleganta kaféer på gågatan

P1010065.JPG

Framme vid borgen

P1010070.JPG

Hänförande vacker utsikt över floden