Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Påsktider i Österrike – glada påskharar och ovanligt livfullt nattliv i byn

Sportlov eller påsk i Alperna? För egen del föredrar jag påsken, särskilt när den ligger så tidigt som i år, men skidsystemet Schlick 2000 är öppet ytterligare några veckor så även en senare påsk bjuder på sol, snö och värme.

Hur firas då påsken i Österrike? Majoriteten (ca 60 %) av österrikarna är katoliker och nog tycks det vara extra mycket folk på mässan i den idylliska lilla bykyrkan. Långfredagen ska man helst undvika kött, men på hotellen märks det inte särskilt mycket av denna katolska sedvänja. Påskharen har en viktig roll i firandet och chokladkaniner är det i särklass vanligaste påskgodiset. Vi hittar vare sig traditionella godisägg eller marsinpankycklingar någonstans. I en del byar tänds påskeldar medan man i andra klär ut sig och går i påskparader. Påskdagen firas med en utsökt påskbuffet som bland annat bjuder på ägg i alla dess former. På de mest udda ställen som på banken och på Apoteket står skålar med kokta ägg, kolorerade i skarpa pasteller. Det är bara att plocka till sig ett ägg om hungern är framme. Utanför Spar står en trevlig vagn där en man säljer Tirolerspeck, bröd och ostar. Idyllen är fulländad.

Husen i byn är smyckade med vackra påskdekorationer och inne på hotellet mäts man av söta påskharar och glada porslinshönor överallt. Påskdagen får man godis och en liten present. I skidbackarna har en del prytt sina hjälmar med påskfjädrar och de ser ut som glada kycklingar i pisterna, På toppen möts vi av en strålande sol, klarblå himmel och kritvit snö. Lägg till detta glad musik, bubbel och chokladharar så kan man inte ha det mycket bättre. Stämningen är på topp.

Fulpmes är ingen direkt by för den som vill festa natten lång, men det finns ett par riktigt bra och trevliga barer med levande musik. En väldigt traditionell bar som verkligen ger smak av att vara Tirol och Österrike är Dorfkrug. Här underhåller det lokala bandet ”Schilehren” med musik tisdag och torsdagskvällar. Härlig, avslappnad stämning och nästan enbart lokal befolkning. Själv blev vi hälsade av bandet – i kväll har vi svenskar på besök – och vi fick många trevliga samtal under kvällen.

Mera modern känns Leo´s Stadl Bar som var fullsmockad med folk när vi var där. Inte en enda turist där heller, men ett riktigt bra band som spelade, ljuvliga drinkar och en uppsluppen stämning. Det är efter midnatt när vi går tillbaka mot hotellet, stillheten i byn är total och vi somnar ovaggade fylls av sköna drömmar.

IMG_3471.JPG

Högst upp på toppen i strålande sol!

IMG_3235.JPG

Ståtliga påskharar hälsar en välkommen

IMG_3361.JPG

Fler glada påskdekorationer

IMG_3291.JPG

Livsnjutning

IMG_3328.JPG

Chokladharar i alla dess former!