Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Söderhavsdrömmen förverkligas

img_9666_redigerad

Många av oss har en dröm om Söderhavet, små öar, palmer, kritvit sand, turkost hav, kokosnötter, fiskar, livsglädje – ja ett paradis helt enkelt. Jag har haft förmånen att besöka en del öriken i Söderhavet. Att åka så långt bort, till andra sidan jordklotet och möta samhällen som fortfarande är förvånansvärt opåverkade av den västerländska kulturen var en dröm jag hade. Först ut var Yasawa, en liten ögrupp i Fiji och när jag kommit hem igen tänkte jag, bara en gång till måste jag till Söderhavet. Det är något alldeles speciellt som berusar och berör, jag kan inte sätta ord på vad det är och heller inte förklara det.

I höstas var det fjärde gången vi for tvärs över jordklotet, denna gång för att besöka Vanuatu Island, ett litet örike lång från Sverige. För två år sedan var vi där och fascinerades alldeles otroligt över detta land, kulturen, människorna, av Vanuatu som av Happy Planet Index för några år sedan rankades som världens lyckligaste land. Det är sällan vi återvänder när vi besökt platser så långt hemifrån, men när Vanuatu för ett och halvt år sedan drabbades av en fruktansvärd cyklon som ödelade otroligt mycket i huvudstaden liksom i den lilla byn Eratap så ville vi båda återvända. Vi hade bott på förtjusande Eratap Beach Resort och genom dem blev vi uppdaterade om läget efter cyklonen. Fick höra om och se hur snabbt man lyckades bygga upp det som ödelagts tack vare samarbete och den positiva livssyn som präglar människorna där.

Fulla av förväntan steg vi på planet i Brisbane för att några timmar senare gå ner för landning i Port Vila, huvudstaden. Hur skulle det se ut? Hade man lyckats bygga upp allt? Regnet mötte oss tillsammans med Robert och vi fick höra om hur det varit när cyklonen härjade under nio fasansfulla timmar, men mera om det i ett senare inlägg. Vi hälsas välkomna, kramas om och det känns nästan som att komma hem, så välbekant och ändå så fjärran. Vi hade bett att få samma bure, eller hus, som förra gången och fast regnet droppade utanför så kände jag den där varma, underbara lyckan och stillheten som omfamnade mig. En vecka framför oss när vi skulle vara ”busy doing nothing” på Eratap Beach Resort, ett magiskt ställe som är precis sig likt. Bort till den lilla restaurangen för att äta grillad fisk, så nyfångad så att den nästan sprattlade. Till detta fräscha grönsaker och ett glas iskallt vin. Måste nypa mig i armen, vi är här och ser ut över kritvita sandstränder utan en enda människa, här finns inga solparasoller eller hög musik utan stillhet, smaragdgrönt vatten, palmer och en känsla av oändlighet. Under tiden vi sitter på terrassen och spricker molntäcket upp och paradiset ligger framför våra fötter. Sagolikt, magiskt – ja inga ord kan beskriva känslan av att vara där.

Vad gör man på en Söderhavsö? Man finns till på ett sätt som man inte alls gör i vardagen. Att bara vara är ett slitet uttryck men det nog det som bäst beskriver mina upplevelser av Söderhavet. Gå långs stranden, plocka snäckor och kritvita koraller, snorkla och möta ett undervattensliv så spännande och färgrikt, det känns nästan som om fiskarna och korallerna talade till en, ligga raklång på den kritvita sandstranden, mindfulness långt bortom alla yogaklasser, höra suset i palmerna, plocka upp en kokosnöt, en mangofrukt eller en banan. Åka med den lilla båten till en alldeles egen öde ö, ha med matkorg och vin (som man kan beställa på resorten). Det är onekligen en väldigt speciell känsla att vara ensamma på en ö, ingen mobilmottagning, men jag känner mig tryggt förvissad om att George kommer tillbaka och hämtar oss den tid vi bestämt. Badar, snorklar och plockar snäckor här också. Vi sliter inte ut oss precis och när vi åker tillbaka till huvudön och ser alla dessa små öar, lika smaragder vilade på vit sand så kan jag förstå varför människorna verkar må så bra och vara rika, trots att de ekonomiskt sett har en BNP långt under den vi är van vid. När vi blickar ut över en förtrollande solnedgång och gör oss redo för middag så vet jag att jag senare i veckan vill veta mera, lära mera om lyckan här långt borta. Avnjuter en underbar middag under en upp och nedvänd stjärnhimmel innan vi somnar till vågornas brus och en och annan fågel som inte kommit till ro. Saknar ord för att beskriva denna upplevelse, men gör ändå ett försök – magiskt paradis som berör en djupt in i själen. Nästa blogginlägg blir det byliv och mera om lyckan.

 

img_9641-kopia

Kritvita stränder helt för sig själ!

 

img_9666_redigerad

Vår alldeles egna bure med egen strand!

 

img_9264-kopia

Magiska solnedgångar!

 

img_9215_redigerad

På väg till en öde ö mitt ute i Söderhavet!

 

img_9434-kopia

Njuter av den underbara frukosten

 

img_9425-kopia

Allt är så betagande vackert!