Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

The Danish Girl – Arken och trevliga Taastrup utanför Köpenhamn

Såg den uppmärksammade filmen – the Danish Girl för ett par veckor sedan. En film som berörde och skapade många tankar, inte minst genom Alicia Vikanders fantastiska rolltolkning av Gerda Wegener, konstnär och fritänkande kvinna under tidigt 1900-tal. Filmen gjorde mig nyfiken på att veta mera om denna spännande kvinna och hennes konstnärskap. Som av en händelse visar Arken, ett av Köpenhamns underbara konstmuseer, just nu en mycket fin utställning av hennes verk.

Arken ligger strax utanför Köpenhamn, i Ishöj, betagande vackert vid Öresund. Huvudbyggnaden är omgiven av alldeles nya kanaler. Längtar redan till sommaren för att se de små öarna klädda i blomsterprakt och grönska. I fonden ligger sköna sandstränder med riktiga klitterdyner och Sundet bjuder på vacker utsikt och spännande båttrafik. Ännu är det alldeles för kallt för ett dopp (om man nu inte är vinterbadare förstås) och vi är här för att för att titta på modern konst. Gerda Wegeners tavlor fascinerar liksom utställningen av Nicki de Saint Phalle, också det en kvinna som sprängt gränser.

Vi börjar bli hungriga och lunch på Arkens trevliga kafé/restaurang är nästan ett måste. Det mesta är lokalt producerat, ekologiska råvaror och öl från små mikrobryggerier. Har man inte besökt Arken tidigare så ska man heller inte missa deras permanentutställningar. Mycket bra modern konst och själv kan jag aldrig motstå ett litet inköp i museibutiken som erbjuder mycket läcker design. Vårsolen kikar fram så det blir en promenad vid småbåtshamnen som ligger alldeles intill innan vi kör in i trevliga lilla Taastrup.

Taastrup rymmer knappt 50 000 invånare och är definitivt inte känd som någon turistort. Här ligger en del idylliska danska hus och små fina gamla kyrkor. Det finns stora shoppinggallerior, men bra mycket mysigare är att flanera längs den trevliga huvudgatan. Många butiker som är så karakteristiska i danska småstäder – slaktaren, brödbutiken, grönsakshandeln, kläder och så Taastrup Ny Vinhandel. Vi blir lyriska över denna välsorterade vinbutik och åtskilliga lådor får följa med tillbaka över Bron. Viner från mindre producenter från hela vinvärlden, medföljande trevliga och bra beskrivningar av såväl vinet som vingårdarna. Lägg till detta charmiga lokaler och mycket trevlig betjäning som brinner för sina viner. Här säljs även provencalska läckerheter som tapenades, olika confits, men också frestande godsaker åt det söta hållet. Kaffe och inte att förglömma – mars månads vinkasse – som ger en möjlighet att smaka spännande viner av olika slag.

Dags för en kaffepaus innan vi avslutar besöket i Taastrup. Som vanligt väljer vi mysiga Café Mondo. Här serveras inte bara gott kaffe utan också sallader och fräscha smörgåsar. Trivsam miljö och sommartid kan man sitta ute och kolla på folk som flanerar förbi. Avslutar dagen med att botanisera i Blomstergalleriet. Man blir glad av att komma in och det är klart att några buketter får åka med hem till Sverige. Danska blomsteraffärer är ofta väldigt speciella och fina, möjligen en inspiration från Tage Andersen, välkänd blomsterkonstnär i Köpenhamn?

IMG_2952.JPG

På Arken för att njuta av Gerda Wegeners konst!

IMG_2968.JPG

Fräscha rätter med tonvikt på havet!

IMG_2935.JPG

Provar vin i Taastrup Ny Vinhandel

IMG_2939.JPG

Huvudgatan i Taastrup bjuder på trevlig handel

IMG_2925.JPG

Kaffe på Café Mondo

IMG_2918.JPG

En av många idylliska kyrkor i Taastrup