Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vårvinterbreak i trendiga Oslo – börjar med klassikerna!

Många år sedan jag besökte Oslo och det har hänt mycket i staden sedan dess. Tar snabbtåget från Gardemoen in till centralen och vips är man mitt i hjärtat av Oslo. Köper Oslokortet hos Narvesens precis fram stationen. Då får vi ”fri” tillgång till både ”trikken” (spårvagnen) och tunnelbanan. Tänkte inleda dagarna här med en tur längs paradgatan Karl Johan, som egentligen heter Karl Johans Gade. Rak och elegant anlades den 1890 och numera kör här inga bilar. Klassisk gata där man flanerar och botaniserar bland sevärdheter, eleganta butiker, flotta kaféer och restauranger.

Först en kopp kaffe på trevliga Café Cathedral mitt i Arkaden som löper runt Domkyrkan, byggd 1697. Efter en tur inne kyrkan är vi redo för Stortorget strax intill. Promenerar i riktning mot Slottet, kikar in i några butiker och vi kan klart inte motstå Freias chokladaffär mitt på Karl Johan. Kvikklunsj väcker minnen från skidåkning på Hardangervidda för länge sedan och självklart måste några sådana packas med hem.

Nationalteatern, vacker och romantisk för tankarna till Ibsen och ett Dockhem och för en stund drömmer jag mig bort och ser Nora, olycklig i den på ytan lyckliga familjen. Vi stannar till vid Teaterkaféet för en lätt lunch. Inte billigt, men miljön är en upplevelse och man anar historiens vingslag överallt. Efter en god sallad vänder vi mot vackra Rådhuset innan vi fortsätter uppför Slottsbacken till Slottet. En tidig helg i april, lite gråmulet så trängs vi definitivt inte med en massa turister. Det är vår i Slottsparken och krokusen blommar i vackra lila nyanser.

Dags att hoppa på Trikken, linje 1 för att ta oss till klassiska Holmenkollen. Skidmuseet är säkert intressant, men vi bryr oss inte om det utan sluter i stället ögonen och hör jublet när Petter Northug vinner någon av alla sina medaljer.

Trikken tillbaka till stadsdelen Frogner och på vägen passerar vi ännu en klassiker, Viegelandsparken, en magnifik och berörande upplevelse. Det är världens största skulpturpark med verk av en enda man – imponerande. Frogner är stadsdelen för anrika och nyrika pengar. Här kostar det skjortan att köpa bostad och eleganta inredningsbutiker ligger vägg i vägg med ett och annat flott kafé. In på Kaffebrenneriet där vi, för en billig peng, kan spana på Norges oljepengar och annan lyx.

IMG_3864.JPG

Utanför Café Cathedral

IMG_3879.JPG

Oslo Domkyrka

IMG_3886.JPG

Ut i vimlet på Karl Johan

IMG_3916.JPG

Nationalteatern – vacker som en saga

IMG_3938.JPG

På Slottsbacken

IMG_3922.JPG

Rådhuset