Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En julresa från shopping och glittrande storstadsljus till stillheten på en Söderhavsö

Julen firas på många platser i världen och den kan firas på så olika sätt. Jag ska ta er med på en liten julresa. Låt oss börja i London – överdådig och glittrande julskyltning vart man än vänder sig. Harrords, Selfridges – den ena mera magisk än den andra. Allt  finns att köpa och folk kommer fullastade med paket. Kalkon och plumpudding är traditionell brittisk julmat, ”mulled wine” (liknar vår glögg fast alls inte lika söt) framför brasan medan man väntar på jultomten.

Berlin blir nästa stopp. Tyska julmarknader är välkända och fyllda med folk. Glad och uppsluppen stämning med glühwein, kanderade äpplen, pepparkakor och julmusik i varje hörn. Ögat bjuds på de mest hänförande och vackra granar och julskyltningarna i alla affärer, på kaféer, barer och restauranger är en fröjd för ögat. Julskyltningen på KaDeWe är storslagen, magisk, vacker och det är ett sant nöje att stanna vid olika skyltfönster och känna barnasinnet från skyltsöndagen återkomma. Det finns lokala variationer, men anka eller gås, olika sorters kål, karp eller annan fisk står ofta på julbordet och julstollen är mer eller mindre obligatorisk.

Så flyger vi långt bort, till andra sidan jordklotet, Santiago de Chile. Julgranarna är inte riktigt lika våra när det gäller dekorationer även om stora stadsgranar glittrar en hel del. Nära och kära firar julen tillsammans och man äter gärna kyckling, kalkon eller något annat gott kött med en massa tillbehör. Vid midnatt kommer ”Viejito Pascuero”, Jultomten. Han möts av glittrande och förväntansfulla ögon och kanske får han smaka en bit ”Pan de Pascua”. En mjuk kaka med valnötter, mandel, kanderad frukt, vanilj och en skvätt cognac. Utsökt! Till denna dricker man gärna en ”Cola de Mono” – en sorts varm choklad med kaffe, anis och kanel – mycket läcker. Kyrkorna fylls, samvaro, värme och gemenskap råder. Ingen behöver frysa.

Så lyfter vi åter och ger oss ännu längre bort till det lilla paradislandet Vanuatu i Söderhavet, världens lyckligaste land. Hur firar man jul på Vanuatu? I stillhet med nära och kära och familjen omfattar även avlägsna släktingar. Ingen är ensam. Julmiddagen är ofta picnic på stranden. Grillad fisk eller kyckling med riven manioc (en sorts potatisliknande grönsak) och bananer, som smakar ganska olikt dem vi har härhemma. Inne i huvudstaden Port Vila kan man ståta med några upplysta träd och det finns julträd lite här och var. Enkla och utan överdrivet glitter. Den lugna behagliga stämningen, bekymra er inte utan ta det lugnt, vilar kvar över julen och året om. Stress tycks vara fullständigt okänt.

Dags att ge sig hemåt och julskyltning i Köpenhamn vill jag ogärna missa. Olik den svenska, mera vinrött, oliv, grått med toner av silver och guld. Trevliga julmarknader, varm glögg med pepparnötter. Den danska glöggen serveras i stora dricksglas, Julmiddagen tre rätters där julankan med tillbehör är ett måste liksom en variant av Ris a la Malta.

Så hem till den svenska julen – färden går över Öresundsbron som nu i december dekorererats som en adventsljusstake!

Julen strålar överallt!

Spektakulär julskyltning i London!

Julmarknaden vid Alexanderplatz i Berlin

Shopping i Berlin Mitte

Julgran i Santiago de Chile

Cola de Mono smakar ljuvligt!

Söderhavsjul – fjärran från vår svenska jul!

Julgran på Vanuatu

Hemma igen för att fira svensk jul i år!