Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Flensburg – romantiska gränder, gamla skepp och rom!

Bor man i Skåne så är en tur till Flensburg en perfekt weekendresa. Drygt tre timmar från Malmö med bil. Vägen över Bältbroarna är mycket vacker och har man lust så är det enkelt att göra en avstickare till Odense och insupa atmosfären av H.C. Andersen, Danmarks störste sagoförfattare. Startar fredag morgon och planerar att äta lunch i Flensburg. Vi har varit där förut och besöket gav mersmak. Färden går snabbt, enda hindret ett häftigt skyfall, men när vi kör in i Flensburg tittar solen fram.

Vi kör längs den vackra Flensburgfjorden och checkar in på förtjusande fina Hotel Hafen, ett ultramodernt designhotell inrymt i en flera hundra år gammal byggnad. Bara det gör det värt ett besök. Vi får ett betagande rum med utsikt över fjorden och alla fina gamla skepp.

Flensburg är en romantisk och mysig stad med vackra gamla hus. Staden klarade sig praktiskt taget utan skador under andra världskriget. Dessutom var Flensburg säte för den sista Naziregeringen som fanns mellan den 2 maj till 23 maj 1945. Historien går dock betydligt längre tillbaka och Flensburg omnämns första gången omkring 1250. Det märks att det är en gränsstad. Även om tyska är språket så förstår många danska och så tillhörde ju också staden Danmark under flera hundra år, men blev tyskt efter en folkomröstning 1920. Barnen läser danska i skolan och den danska minoriteten har sin egen tidning, Flensburg Avis. På många sätt är gränsstäder fascinerande, man förflyttas mellan olika länder när man kör till jobbet, gör sina inköp eller vad det nu kan vara.

Gågatan är lång och kantas av mysiga butiker, kaféer, gallerier och restauranger. Här syns inga tomma affärslokaler. Ett par små affärer som bland annat säljer fina borstar av olika slag lockar mig. Det blir inköp av hårborste, nagelborste och borste som man ska använda för att rengöra kantareller. Damen som äger butiken är hjälpsam och rar och ger en förnimmelse av svunna tider.

Vi tittar in i flera trevliga butiker, tar en kaffe på ett av många mysiga kaféer innan vi styr stegen in på en liten gata, Rote Strasse, som påminner om en medeltida saga. Det är helt enkelt förtjusande liksom målet för vår tur, Weinstube Krusehof. Eftersom vi äter sen lunch får vi bord snabbt, annars ringar kön lång. Vi sitter vid ett bord under en segelduk, hör ett stilla regn smattra, lyssnar på lågmälda röster, dricker tyskt vitt vin medan vi väntar på restaurangens specialitet, flamküchen. Jag bara älskar stället, stämningen, maten och vinet. Man får en känsla av att vara förflyttad till tidigt 1900-tal.

Njuter länge av atmosfären och när vi lämnar så lyser solen igen. Gatan kantas av förtjusande butiker och en man inte får missa är Wein & Rumhaus Braasch. Huset ser ut som hämtat från en saga och inne i butikslokalen trängs viner, delikatesser av olika slag och rom. Flensburg kallas ”romstaden”. Varför? Jo, på 1800-talet började man importera sockerrör och staden rymde på sin tid 200 fabriker som tillverkade rom. I dag finns bara två kvar och en av dem är just Braasch. Har man lust kan man prova olika sorters rom i butiken.

Tittar på klockan och ser att det börjar bli dags att gå mot hotellet. Stannar till på det underbara frukt- och grönsakstorget. Där ska vi handla kantareller, blommor och en del annat i morgon innan vi kör hemåt igen. Mitt emot ligger ett bageri med lockande bakverk.

Viker av och går in på Oluf-Samson Gang, en liten kullerstensgata som kantas av underbara små hus. Här ligger också Tanja Johanssens ateljé och butik. Tanja tillverkar otroligt fina och personliga smycken och jag köper ett vackert halsband.

Hinner en tur till andra sidan fjorden som kantas av trevliga barer och restauranger. Vacker utsikt när man ser segelbåtar och även en del större skepp glida förbi. Dags att gå tillbaka till hotellet och klä om till middagen. Vi äter en utsökt måltid i hotellets restaurang och avslutar kvällen med kaffe och ett litet glas rom.

Flensburgfjorden med sina vackra gamla skepp

Vårt härliga rum

En av många sagogränder i Flensburg

Flamküche på Weinstube Krusehof

Utanför Wein & Rumhaus Braasch

Ett av många vackra gamla hus

Mysiga Oluf-Samson Gang