Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nice är alltid Nice

En återkommande favorit i resande är Nice. Otaliga är de gånger då vi mött vårsolen där och ibland vinter och höstsol. I början av oktober var det då dags för en liten minisemester till Nice. Landar tisdag förmiddag och möts av strålande sommarväder och inser snabbt att varken stövlar eller rock kommer att behövas. Taxi in till Victor Hugo och ”vår” lägenhet, det vill säga en suveränt fin lägenhet med två sovrum, vardagsrum och en gigantisk balkong som vi hyrt under flera år. Får nycklarna, drar ett djupt andetag, det känns som att komma till sitt andra hem.

Snabbt klä om och ut i den strålande Nicesolen med en temperatur på 28 grader. Bara att tacka och ta emot. Promenerar till Place Massena, lika flott som alltid och jag tröttnar aldrig på detta eleganta torg. Springvattnet och Parc Pavillon, som kantar ena sidan av torget tycks vara ett lyckokast för staden. Alltid fullt av folk i alla åldrar, småbarn som leker vid den fina lekplatsen eller glada hoppar bland vattenstrålarna, nyförälskade par, medelålders inbegripna i livfulla samtal och äldre som sitter på en bänk och njuter av höstsolen. Målet för oss är självklart, lunch på vårt älskade Café de Turin, skaldjuren och ostronen som avnjuts där är oslagbara. Dessutom träffar vi alltid några, i dag tre unga business tjejer från Shanghai även om en av dem för närvarande bor i Göteborg. Ja, världen är mindre än man tror och alltid inspirerande med möten mellan olika kulturer. Avslutar med att dela en underbar chokladmousse och två café noisette.

Restaurangen ligger vid Place Garibaldi, kanske det vackraste torget i hela Nice. Vi har följt ombyggnaden och renoveringen under flera år och nu lyser de gula husen finare än någonsin tidigare. Flera mysiga kaféer ligger på torget, men vi tänkte gå ner till hamnen för att ta ytterligare en kaffe, mest egentligen bara för att sitta och titta på alla vackra båtar och eventuellt ha turen att se Korsika färjan kasta loss och segla ut.

Kisar mot solen och vi går långsamt tillbaka mot Garibaldi för att sedan svänga av på Rue Central, navet i gamla staden. Allt känns så välbekant och vi går inom Oliviera, för att hälsa på de trevliga ägarna och för att boka bord till morgondagens lunch. Man blir glad av att komma in i deras trevliga restaurang och kök, båda brinner verkligen för fina lokala råvaror och olivoljorna. Vi får veta att årets olivskörd sätter igång den 20 oktober och då stängs Oliviera för en månad.

Havet är ett måste och i dag lyser Medelhavet alldeles turkosblått och himlen är så blå så blå. Hälsas varmt välkomna av Madame, ägare till Ruhl Plage. Ruhl Plage är en av de äldsta privatstränderna i Nice och grundades av Madames farfar. Tack vare gynnsamt väder är det flera som solar och badar. Vi nöjer oss med vars ett glas iskallt rosévin innan det är dags att styra stegen mot Massena och Jean Medicin, den stora shoppinggatan. Det enda vi ska shoppa i dag är dock frukostmat, juicer, delikata ostar, patéer och en del annat. Bröd kommer vi självklart att köpa på ”vårt eget” lilla bageri. Njuter en stund på balkongen innan det är dags att klä om för kvällens middag på en för oss ny restaurang. Kommer tillbaka om den i nästa inlägg.

Nice – hav och sol på Ruhl Plage

Utsökta skaldjur och ostron på Café de Turin

Strandliv

Springvattnet i Parc Pavillon

Husen i Nice gör en glad!