Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vintur på slingrande vägar i Provençe

När man kör längs vindlande vackra små vägar i hjärtat av Provence så ligger det vingårdar nästan överallt. Med detta enorma utbud är det inte lätt att välja vilka man ska besöka, men med hjälp av några tips, en god portion intuition och en karta ger vi oss ut på vinprovarfärd. Jag tycker att det är väldigt trevligt att besöka vingårdar, har provat viner på olika kontinenter, men det känns extra roligt att ha sin egen bil så att några flaskor kan följa med hem till Sverige.

Sydfranska viner tilltalar oss båda, ljus, lätt och knastertorr rosé, vitvinerna och sist men inte minst kraftfulla mörka rödviner. Nära Roussillon finns flera trevliga vingårdar, en av dessa är Château Blanc, ett mysigt ställe där vi blir väl mottagna, pratar viner, fotboll och mycket annat medan vi provsmakar dessa ljuva viner. Naturligtvis köper vi ett par lådor. Många vingårdar i Provençe säljer inte bara vin utan även underbara olivoljor, väldoftande tvålar, honung och en del annat. Passar på att köpa en burk honung och ett par tvålar.

Vinkar hej då och kör vidare längs vägar omgärdade av vinrankor och doftande lavendel tills vi får syn på skylten Domaine de la Verrière utanför byn Goult, ett förtjusande ställe. Domainevinerna, ofta enklare, men personligen tycker jag att man kan hitta riktiga fynd även där. Vi har redan smakat ett av gårdens goda viner på hotellet och det är ägaren som tipsat oss om denna vingård. Det blir ett par lådor också här innan vi fortsätter vår tur.

Dags för lunch och vi kör in i Apt, har tur och får bord på den underbara lilla restaurangen l´Estrade. Provençalskt kök med lokala råvaror och en sallad passar oss perfekt. Vi dröjer oss kvar och samtalar med ett trevligt par från Bologna, staden som jag besökt otaliga gånger med jobb.  Vi pratar om restauranger, bästa pizzan och världens bästa glass innan det är dags att åka vidare. När man är på vintur är det klokt att ta en längre lunch eftersom de flesta vingårdar har stängt några timmar mitt på dagen.

Nu är det dags för ett nostalgiskt återbesök på Château de Mille som ligger nära Apt. Vi har varit på besök där flera år tidigare och mindes båda den otroligt trevlige äldre mannen som ägde slottet. En liten smal väg leder oss ner till det gamla slottet, litet slitet, men oerhört charmigt. Att ägaren skulle ha gått bort för längesedan förstod vi, han var gammal redan för 15 år sedan, men dröm om vår förvåning när hans trevliga och rara änka tar emot oss. Numera drivs slottet av sonen, men modern, charmig och rörlig som en ung flicka, jobbar för fullt med bland annat provsmakning och försäljning. Klart att vi köper några flaskor av deras flaggskepp, 2006.

På väg till en annan vingård som vi rekommenderats får vi syn på en liten oansenlig skylt, Domaine Coulet Rouge. Vi kör in och kollar, sa jag och svänger in på en minimal väg och möts av en liten gård omgiven av underbara vinfält, kantade med röda rosor. Stiger ur bilen, en äldre man hälsar vänligt och säger att min son kommer strax. Nu får vi uppleva en av de trevligare vinprovningar vi varit med om. Enkla men utsökta viner. Sonen, en man i 40-årsåldern är fjärde generationen vinmakare här, glad och mycket trevlig, fadern och en farbror dyker upp och efter en stund ytterligare två par (några släktingar) från Valence. Det blir glada samtal, mycket skratt och vi faller handlöst för vinerna. Klockan börjar bli sen så det är dags att bege sig mot vårt lilla hotell för ett dopp i poolen innan middag.

Inbjudande infart till en av många vingårdar i Provence

Omgiven av vackra vinrankor

Oroligt prisvärda viner

Ännu en utsökt lunch

Trevlig liten utställning om vin på Chateau Mille

Vackra vinfält omgärdade av röda rosor