Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yangon – en vibrerande storstad fylld av kontraster

Att gå runt i Yangon är otroligt fascinerande. Ett myller av människor (det bor 7 miljoner i Yangon), små gaturestauranger nästan överallt. Jag undrar i mitt stilla sinne och de flesta kanske äter måltiderna i gemenskap på en liten restaurang på trottoaren. Det verkar så och jag tänker att mångas bostäder kanske saknar ett bra kök? Gemenskapen mellan människor i olika generationer verkar synnerligen stark och ensamhet tycks vara icke existerande. Alla har en plats i familjen och då menar jag inte bara mamma, pappa och barn. Familjebegreppet är som på så många platser i värden ytterst vidsträckt och den ensamhet som ibland lyfts fram härhemma verkar väldigt långt borta.

Temperaturen pendlar mellan 34-38 grader under dagen och solen är stark. Själv gillar jag den tropiska lite fuktiga värmen, men visst är det varmt. Vi passerar utsökta gamla kolonialbyggnader, flera skyddade av UNESCO. Några nästan fallfärdiga medan andra rustats upp till lysande koloniala stjärnor. Yangon lär ha Sydostasiens vackraste och bästa bevarade kolonialbyggnader. Det är spännande att se hur ruckel förvandlas till skönheter. Strand Hotell är en sådan byggnad, andra är några banker och f.d. regeringsbyggnaden. Det var i sistnämnda som Aung San sköts till döds 1947 när regeringen var på att bildas. Samtliga blivande regeringsmedlemmar mördades kallblodigt. Yangonborna är öppna och talar mer än gärna om sin historia, är varmt välkomnande och verkar lyckliga över den bräckliga demokrati som nu råder.

Ett svalkande iste på anrika Rangoon Teahouse känns välkommet och vi har fått förnyade krafter att utforska denna myllrande stad som vi båda tagit till våra hjärtan. Små gatustånd blandas med tjusiga luftkonditionerade ”Seven Eleven liknande butiker”. Här köper vi vars en vattenflaska och goda jordnötter. Jordnötter som odlas i Myanmar är otroligt goda. Små, milda i sin smak och liknar alls inte de jordnötter vi köper härhemma. Bra som färdkost för vi går och går. För oss är det allra bästa sättet att upptäcka en ny stad – gå lite fel ibland, som vi gjorde, och plötsligt hamna på ett trevligt kinesiskt kafé.

Det är svårt att beskriva allt vi upplever och alla vi möter. Det unga paret med sina små barn som är väldigt nyfikna på oss, taxiföraren som berättar om tiden innan 2011, ungdomarna som kickar boll och så klart vet både vem Zlatan och Henke Larsson är, världskända svenska hjältar. Benen börjar blir trötta, ser på appen att vi gått mer än 15 kilometer i denna värme, lätt jetlaggade när vi svänger in på ”vår” gata. En snabb dusch innan vi slår oss ner i den förtjusande lilla trädgården, läppjar på en iskall Myanmar öl och bara njuter. Klockan 21 har vi bokat middag på hotell Lofts restaurang, Alex Gastro & Bar som visar sig vara ett riktigt fynd.

Trots många vakna timmar är det svårt att lägga sig och vi tar med oss det sista glaset vin upp på vår alldeles egna takterrass. På terrassen bredvid står ett ungt trevligt par från Europa, men bosatta i Singapore. Vi pratar länge och alla är vi lika överväldigade av Yangon. Blickar ut över staden. Ser den guldglänsande Sula Pagoden i fjärran, månen som lyser i den milda natten. Somnar ovaggade bland rosenblad och träder in i drömmarnas värld.Mitt i city – en av många vackra kolonialbyggnader

Full aktivitet när lunchen förbereds i en av otaliga små gaturestauranger

Av en slump hamnade vi på detta trevliga kafé i utkanten av Chinatown i Yangon

Kontraster – interiör från vackra Strand Hotel

Bedårande kolonialbyggnáder blandas med modernas höghus

Fler restaurerade vackra kolonialbyggnader

Rangoon Teahouse – gott te – gott kaffe men också en trevlig presentbutik

Tillbaka på Loft Hotel och vår underbara lilla gård