Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Frankrike strålar – en turistmagnet utöver det vanliga

Häromkvällen var jag inbjuden till franska ambassaden i Köpenhamn. Atout France/ France.fr var kvällens värd. Att träda in i franska ambassadens vackra byggnad förflyttade mig känslomässigt till Frankrike, skönheten, konsten och kulturen. Magnifikt arrangemang där vi fick ta del av intressanta franska turistmål. Det blev en resa till spännande platser, några har jag besökt tidigare medan andra var nya för mig och ju mer jag ser, hör och vistas i Frankrike desto mer förförd blir jag.

Redan som tonåring fick Frankrike en speciell roll i mitt hjärta och resorna dit har blivit många genom åren. Ofta återvänder man till samma regioner, men kvällens event gav mig lust att utforska nya marker. Franska representanter från intressanta platser berättade målande om sina favoriter. Lägg till detta att vi även fick möjligheten att resa smakmässigt genom att smaka på lokala specialiteter och viner och kvällen blev fulländad.

Resan började i Nantes, en stad med gamla anor, men också en härlig uppstickare med otroligt läckra konst- och kulturupplevelser som genomsyrar både staden och närområdet. Vad sägs om att tillbringa natten i ett hotell som bara har plats för två personer eller att möta en nästan levande elefant på gatorna? Lägg till detta kammussla och ett glas iskallt Muscadet och upplevelsen blev total.

Toulouse, med närhet till härliga vandringar i Pyrenéerna, små byar, historia och varma källor i närområdet, men också möjligheten att upptäcka astronauternas fascinerande liv på Cité de l´Espace. Vi som aldrig fick chansen att flyga med en Concorde kan se planet från insidan på museet Aeroscopia. Till denna virtuella resa bjöds vi på en utsökt Cassoulet med ett glas regionalt rödvin (och det var på riktigt).

Bordeaux besökte vi för några år sedan, en underbar stad i sig och dessutom en perfekt utgångspunkt för att utforska vackra slott med utsökta viner. De som vill springa maraton fullspäckad med vin, ostar och annan njutning för alla sinnen kan anmäla sig till Médoc Maraton, l´Art de vivre genomsyrar verkligen Frankrike och det passar mig perfekt.

Några av platserna kommer jag att åka till så snart som möjligt. Provence har jag besökt ett otal gånger, men aldrig Marseille. Från en hamnstad med något skamfilat rykte har staden blivit ett av de mer spännande resmålen, inte bara i Frankrike, utan ”worldwide”. Bouillabaissen och det lokala rosévinet som vi fick smaka gav mersmak.

En annan för mig, ännu så länge, outforskad stad är Biarritz, men självklart måste jag dit. Känna atmosfären från svunna tider när modets drottning nummer ett, Coco Chanel, semestrade där, men också möta en modern destination med vindsurfare, kokkonst på högsta nivå och ett sägenomspunnet gränsområde i Baskien, bara 20 minuter från spanska gränsen. Återvänder senare med upplevelser och tips från dessa platser. En fantastiskt trevlig presskonferens avslutas med Gâteau Basque och ett litet glas iskylt Pacherrenc du Vic Bilh.

Ståtliga franska ambassaden i Köpenhamn
Praktfulla salar och ett glas champagne inleder kvällens event
Benoit Chollet, chef för Atout France hälsar oss alla välkomna
Kammussla – en fröjd för öga och gom
Gâteau Basque
Biarritz – gav mersmak
Bordeaux med vattenspeglarna i bakgrunden – de lockar alla!