Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Middag och vingårdsbesök i Jura

Ett landskap som förför och berör

Vi har fallit handlöst för Jura och ställer oss frågan hur vi har kunnat missa denna underbara del av Frankrike. Ett fantastiskt vackert landskap, berg, kullar, böljande vinfält, pittoreska byar och suveränt trevliga, öppna och tillmötesgående invånare. Inte konstigt att förälskelsen blev ögonblicklig. Vingårdarna ligger tätt och Juras viner är magnifika, men inte särskilt välkända i Sverige. Så är det också en förhållandevis liten andel av alla franska viner som framställs i Jura, närmare bestämt bara 0.3 procent av den totala arealen för vinodling i Frankrike. Det gör det hela ännu mera spännande. I dag har dock Juras viner uppmärksammats av alla naturvinsälskare. Framställningen av vin i Jura sker nämligen ofta utan tillsatser, ekologisk odling, handskörd och så lite påverkan som möjligt i vineriet och vildjäst är några av kriterierna för ett naturvin som kommit på modet på vinbarer och restauranger världen över. Vare sig man lockas av naturvin eller bara riktigt goda viner framställda med så lite yttre påverkan som möjligt så är Jura ett eldorado för vinälskare. Nu är vi där på plats och får möjlighet att besöka flera olika vingårdar. Solen strålar från en klarblå himmel och det är nästan sommartemperatur, i alla fall med svenska mått mätt. Det första stället vi stannar på är Domaine Pêcheur som ligger så idylliskt i den lilla byn Darbonnay. Runda vackra kor betar i hagen intill själva vinstället. Vi går in och möts av ägarna som bjuder på smakprov av utsökta viner.

Domaine Pêcheur

Menétru le Vignoble

Kör vidare till den lilla byn Menétru-les-Vignobles, omgiven av vinfält i ett betagande vackert landskap. Det är där som vi bor i ”vår” trädkoja. På gården framställs spännande naturvin som vi provar nästan direkt vid ankomst och vi får lära oss att till savagnindruvan ska man äta vällagrad comté.

Patrick och Sophie som äger Domaine des Carlines

I kväll är vi bjudna på middag till Domaine des Carlines, en underbar vingård som ligger mitt i byn. Hur har vi nu lyckats hamna på middag på en fransk vingård mitt i Jura? Jo, den ägs av Sophie och Patrick Ligeron och Sophie är god vän från Sverige som jag känt sedan många år. Vi får vara med om en minnesvärd afton som inleds med en guidad tur tillsammans med Patrick och Sophie genom deras ägor, de gyllene vinfälten, Så vackert och vi får lära oss hur de olika jordarna påverkar, skuggiga ägor, markområden som är högt belägna och så vidare. Allt detta har stor betydelse för vilka druvor som bäst växer var och hur vinifieringen sedan ska gå till. In på hotellet för att klä om till kvällens middag och vi promenerar genom en nästan trolsk by, förbi det gamla slottet, och vägg i vägg med detta ligger vingården. Underbart bostadshus och fina”Caves” där vi får en inspirerande lektion av Patrick om processen kring att framställa vin.

Provar vin bland vintunnorna

Nu är det dags att prova Domaine des Carlines utsökta viner. Först de vita, Chardonnay och Savagnin som följs av de röda, Trosseault, Poulsard och Pinot Noir. Fantastiska viner och nog märks det att det ligger ett gediget hantverk bakom vinframställningen. Alla deras viner har fått mycket bra betyg på olika vinsajter som Vivino och Winesearcher.

Utssökta ädlingar

Efter vinprovningen bjuds vi på middag med klassiska Jurarätter, som inleds med läckra charkuterier och ostar och följs av en gryta på Bressekyckling som fått puttra tillsammans med murklor i Savagningvin, (klassisk Jurarätt), magnifika Juraostar innan vi avslutar med chokladtårta. Hemåt i natten genom en sovande by och efter en god frukost nästa morgon kör vi till vingården och hämtar ljuvliga viner som får följa med hem till Sverige.

Underbara dagar i Jura