Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vinfest och en ostaffär som lyfter oss till skyarna

Utanför Fromagerie Robert Janin

Det blir ett sista blogginlägg från höstlovet i Jura. Vi fick tips om att i Champagnole skulle det ligga en av Frankrikes finaste ostaffärer, Fromagerie Robert Janin, och de lovorden vi hört om butiken överträffades med råge. Sällan har vi skådat ett sådant utbud av förstklassiga ostar, skulle kunnat botanisera där i timmar. Affären och rörelsen har gått i arv i generationer och hela atmosfären genomsyras av en stolthet kring

hantverket.

Paradis för ostälskare

Kön ringlar sig lång, men alla tar det lugnt, ingen verkar stressa, man pratar om kommande vinfester, ostarna, söndagsmiddagen eller vad det nu kan vara. Så blir det vår tur. Vad ska man välja? Det är den trevlige ägaren som expedierar och vägleder oss i ostarnas djungel. Några typiska ostar från Jura är vi ute efter och vi rekommenderas följande: 48 månaders lagrad Comté, Bleu Gex, Mont d´Or samt Morbier. När vi nu smakat dessa mästerverk hemma så inser vi att de ostar med samma varumärke som vi köper hemma i Sverige är en skugga av de smaker vi möter på dessa ostar. Samma erfarenhet har jag av många produkter, det som exporteras är inte deras allra bästa varor, sådana vill man behålla för sig själv eftersom produktionen ofta är liten och hantverksmässig.

Den trevliga huvudgatan i Champagnole

Tittar på klockan – vi har nämligen lite bråttom eftersom vi ska köra två mil på slingriga vägar och vara framme till lunch i en liten vinby. Vad ska vi göra där? Jo, tack vare Sophie (vår vän) är vi bjudna på en genuin vinfest dit annars enbart lokalbefolkning kommer. Väl framme vid La Caborde möts vi av massor av människor, säkert fler än 150 personer som samlats för att fira skörden, vinet och njuta en gemensam fest.

Annorlunda men gott!
Massor av folk som njuter av vin och god mat
Stämningen är glad och uppsluppen och det är lätt att få kontakt med folk. Det bjuds på korvar, kött och potatis från Jura som fått koka i druvdestillatet. Själv är jag ingen köttälskare, men detta smakar betydligt bättre än vad jag förväntat mig. Kanske är det druvdestillatet och det uppsluppna stämningen – vem vet! Till dricker vi klart lokala viner från trakten. Sedan kommer comtéost och mera vin (ja de som kör dricker inte vin – jag lovar – alkoholfria alternativ finns). Vi talar med ett par som har en liten vingård i närheten och de är så passionerade när det pratar om hur de odlar och sköter sitt vin. Jorden sköts som om de vore ett spädbarn och druvorna plockas naturligtvis för hand. Roligt att få ta del av allt detta. Festen är inte slut än utan in kommer kaffe och en god kaka.

Njuter av en magisk solnedgång på vår terrass!

Vi dröjer oss kvar ännu en stund, men sedan är dags att åka tillbaka tillbaks till vår by.