Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Drömmer och längtar till ett älskat Provence

Magnifik utsikt

Det är tuffa tider runt om i världen och det är klart att det finns en massa som är betydligt viktigare än att resa, men för oss som älskar att resa känns det som en bit har tagit ifrån oss just nu. Själv älskar jag allt kring resandet – att planera, leta på nätet efter trivsamma hotell, vingårdar, små byar, sevärdheter, läsa på om resmål – ja, jag lägger mycket fritid kring reseplanering och att söka resmål runt om i världen. Sedan själva resandet – packa väskorna, fylla dem med alltifrån skidkläder och afterski dresser till shorts, linnen, sandaler och sommarklänningar. Sedan i väg.

Oj, vad jag saknar det. Ovissheten, att inte ens kunna planera för nästa resa, det känns trist. Under tiden plockar jag fram minnen och några provencalska pärlor. Vence är i alla fall inbokat för några nätter. Om vi kommer ditt i sommar? Ja det vet ingen, men vi hoppas på bättre tider för alla som älskar att resa. Vi har varit i Vence flera gånger och nu drömmer jag mig tillbaka och ser fram mot återseendets glädje.

Vence, en medeltida skönhet, omgiven av en ringmur med välbevarade portar, belägen på en kulle mitt i det betagande vackra provencalska landskapet. Trots att tätorten är ganska liten, hela kommunen har kring 20 000 invånare, så bjuder den på så mycket. Vindlande medeltida små gränder, romarlämningar, vackra kyrkor och friskt porlande vatten som man dricka från någon av de många fontänerna.

Får syn på en liten trappa som leder upp mellan de gamla husen och den gör oss nyfikna. Klokt val att gå upp för här stöter vi på Chapelle des Pénitents Blancs, med anor från 1600-talet. Kommer i samspråk med en trevlig kvinna som delger oss historien bakom detta vackra kapell. Numera är det säte för konstutställningar. Vi går in och en alldeles speciell känsla kommer över mig, tystnaden, de rena vita väggarna och den vackra konsten. Ut i solskenet igen, passerar en spännande modern konstinstallation, bestående av ett par kor (inte levande) mitt i en trädgård. I en annan leker några barn och vi går i långsam takt mot centrum. Köper ljuvliga persikor på marknaden, sköljer dem i en av källorna innan vi sätter oss på muren och blickar ut över det vackra landskapet. Det här är livskvalitet.

Redo för att söka upp Cathédrale de Vence, byggd kring 1000-talet, men här finns också stenblock från Romarriket. Kyrkan är väldigt vacker, blekt gul och en mörkare nyans på tornet där den gyllene Madonnan blickar ut på oss. Torget är en skönhet i sig och en bit bort tronar det fina Rådhuset, målat i en provencalsk palett av ockra, terrakotta och den lite mörka gröna färgen. Själv är jag helt betagen i den provencalska färgskalan på såväl hus som himmel och landskap.

Kor mitt i Vence – fast inte riktiga så klart

Nära katedralen hittar vi vårt favoritkafé, Coffea. Det drivs av ett ungt par och är man chokladälskare så har man hamnat, om inte i himmelriket, så nästan. Praliner, chokladkakor, andra kakor, allt av yppersta kvalitet. Livet ska njutas så det blir några läckra studentfoder, åtminstone är de snarlika de jag kan köpa i Lund med det namnet. Studentfoder lär härstamma från Tyskland då fattiga studenter mättade sig med lite choklad, mycket nötter och russin. Säkert en energikick av det slag som nu i stället olika energidrycker ger.

Längtar efter marknader i Provence

Rådhuset är en skönhet i sig

På väg mot utsiktsplatsen
Kyrkan – lite på sned!
Sist men inte minst, en underbar promenad till Chapelle du Rosaire de Vence  och då längtar jag klart också till Nice!

Chapelle du Rosaire de Vence