Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En café au lait avnjuts bäst på ett kafé i Paris

Att sitta på ett kafé i Paris erbjuder intressanta möten och stimulerande samtal

Så klart att man kan njuta av utsökt café au lait på en massa trevliga platser i Frankrike, men det är något speciellt ändå att sitta på ett kafé någonstans i parisvimlet. Själv är jag en inbiten kaffeälskare och avslutar med glädje en vanlig dag med en liten kaffe sent på kvällen innan sängdags – själv sover jag mycket bra av kaffe. Ofta har skilda kulturer sin speciella rostning på bönorna och det är alltid lika spännande att ta del av olika länders kaffe och kafékulturer. Det hänger liksom ihop. Allra bästa kaffet är nog på en kaffebar eller ett kafé även om man kan laga gott kaffe också hemma. Franskt kaffe – ja, vi kan köpa franskrost härhemma – lite bitter och sträv smak. Sättet att rosta bönorna på detta sätt lär ursprungligen ha gjorts för att dölja kaffebönor av sämre kvalitet som fransmännen en gång importerade via sina kolonier. Hemligheten är att bönorna rostas mörkt och väldigt länge. Smaken blev emellertid så populär att man numera rostar även de bästa kvaliteter på detta sätt. Att sitta en solig förmiddag på ett mysigt kafé i Paris, njuta av dagens andra café au lait (den första togs till frukost) och en spröd croissant, spana på folk kanske byta några ord med den trevlige parisaren som sitter vid bordet bredvid och undrar var jag kommer ifrån. Säga au revoir, strosa längs Seine precis när kastanjerna blommar. Klassisk Parisromantik. Tillbaka till kaffesorterna. En del nordbor tycker ibland att det franska kaffet (undantaget frukostkoppen) kan kännas lite strävt och bittert, vilket ju är själva poängen med franskrostat kaffe. Vill man nu ha andra rostningar så besöker man otroligt läckra Comptoir Richard, som finns i alla fall på tre ställen i Paris. Doften när man kommer in är ett eldorado för en kaffeälskare som jag och man kan botanisera hur länge som helst bland olika sorter. Vad sägs om kaffe från Nya Guinea eller Sumatra eller kanske ett afrikanskt kaffe från Etiopien? Föredrar man i stället kaffe från Syd- eller Mellanamerika så kan man välja Costa Rica eller kanske Colombia. Valen är oändliga och det finns läcka bio- café som bär namn från olika arrondissement – själv väljer jag klart kaffet med Maraispåsen. Hela bönor eller minutiöst malda för espresso, presso, brygg eller varför inte kokkaffe? Kapslar som är kompatibla med Nespresso kan man också köpa – om man nu inte vill investera i en kaffemaskin från Comptoir Richard. Urvalet är oändligt. Som om inte kaffet var tillräckligt så finns här en uppsjö med teer, praliner, choklad, kex och andra frestande läckerheter. Utsökta kaffekoppar, burkar och annat lockar också om man vill ha det lilla extra. Paris erbjuder så mycket mera, men den som är intresserad av gott kaffe bör absolut avsätta någon timme för att botanisera i butiken.

En återkommande favorit – att hänga på ett kafé i Marais
Comptoirs Richard – ett paradis för kaffeälskare


Olika rostningar och fotot har Emanuel Lek – fotograf och god vän i Paris – tagit
Frestande läckerheter av alla slag


Trots det goda kaffet så blev det även ett glas vin på mysiga Regis – Ile Saint-Louis


Väldigt bra att ha en kusin som är journalist och som bor i Paris – dels kan han visa spännande saker som Comptoir Richard och så bjuda på kaffe på sin balkong förstås.