Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Franska köket – kanske världens bästa?

Ljuvliga Marché aux Fleurs i Nice

Vid kvällens middag härhemma kom vi att prata om vilka som är de bästa måltider vi ätit ute på restaurang. Det finns klart en uppsjö av minnesvärda middagar alltifrån färsk hummer på Vanuatu till pizza och lokalt vin på en enkel trattoria i Italien. Några lustiga pannkakor på en servering i Luang Prabang i Laos till ceviche i Lima där vi satt med en magisk utsikt över Inka lämningar, men när vi mera specifikt pratade om själva maten så återkom vi hela tiden till Frankrike. Råvarorna är svårslagna. Man kan flanera på Marche aux Fleurs i Nice, varje gång jag är i Nice blir det ett par besök där. Utbudet gör mig lite avundsjuk när jag ser trötta grönsaker och frukter hemma. Paris alla marknader ska vi bara inte tala om. Senast botaniserade jag bland utbudet på den trevliga Marché des Enfants Rouge och gick lycklig därifrån. Det mest fantastiska ändå är att ungefär samma utbud hittar man på marknaden i minsta provencalska by. Frestande jordgubbar hallon, meloner, persikor, aprikoser, fikon, mandlar, nötter och alla sorters fräscha grönsaker. Bagerier med ljuva bröd, små lunchpajer, kakor, praliner och så vidare – allt av högsta kvalitet.

Ostarna ska vi bara inte prata om och ostdisken i vanlig mataffär som på Monoprix i Nice lockar till besök varenda gång. När vi var i Jura nu i höstas hade vi förmånen att handla ost hos Fromagerie Robert Janin och vilka ostar. Vad sägs om 48 månaders lagrad Comté, Mont d´Or som lyfter en till skyarna eller en Morbier som inte är av denna världen. Lokala ostar på marknader i Provence får mig att längta dit när jag nu sitter hemma och skriver en alldeles vanlig februaridag. Ostronen och skaldjuren hos Le Café de Turin i Nice lockar mig alltid och här kan man äta på plats eller handla med diverse av havets läckerheter, alltid pinfärskt. Vanliga mataffärer har också ett utbud av fisk och skaldjur som jag inte ens hittar i de bästa fiskaffärerna i Göteborg och Bohuslän. Ostronen vi ätit på plats i Bretagne får mig att längta dit denna något gråa februaridag härhemma.

Det är svårt, ja nästan omöjligt, att lyfta fram några restauranger där vi ätit en måltid som fått oss att sväva, men spontant kom vi ändå på samma när vi häromkvällen skulle välja de tre bästa måltider vi ätit. Franska blev det även om vi njutit av magiska måltider på håll runt om i världen och även hemma vid vårt matbord. Oförglömliga minnen bär vi med oss från Clos Saint Basile i Mougins. Fantastiskt spännande mat, franskt kök med en asiatisk touch. Lägg till detta en magisk trädgård och otroligt bra service, Matthieu Lestrade, le Chef, driver denna pärla tillsammans med Éline, sommelier, som uppmärksammar gästerna på bästa sätt. Vi har varit där några gånger och sluter gärna ögonen och drömmer om denna ljuvliga restaurang. Minnesvärda är också middagarna på L´Aromat i Nice. Stjärnkocken Mickaêl Gracieux förvandlar utsökta råvaror till magnifika konstverk. Sist men inte minst blev det George Blanc i Vonnas. Tre Michelinstjärnor skapar höga förväntningar – och de uppfylldes med råge. En oförglömlig måltid i flera akter som påminner om en storslagen operaföreställning.

Frukt och grönsaker arrangeras som vore det ett konstverk

Återkommande favorit Le Café de Turin i Nice

Crevetter – ostron – sjöborrar – kan inte bli bättre

En av många rätter på L´Aromat i Nice

Dessert i Mougins


Dessert i Nice

Ja matminnena från Frankrike är oförglömliga och vi börjar så smått planera för nästa resa till detta matparadis.

En bild säger mer än tusen ord!

Ostinköp – Fromagerie Robert Janin