Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ljuset i tunneln anas för alla som älskar att resa

Livsnjutning på Ruhl Plage

Det kan inte hjälpas, men en tung dimma har legat över världen sedan en tid tillbaka, men nu trycker jag att man kan ana en svag ljusning och att dimman börjar lätta. Vad gör man under tiden när man inte knappast kan planera och ha kontroll över morgondagen och än mindre planera för några resor? Själv har jag skrivit en bok om detta virus som stängt en hel värld, analyserat de sociala och psykologiska konsekvenserna av isolering och karantän, jämför den svenska strategin med övriga länders och mycket mera. När Corona erövrade världen har fyllt all vår tid under några veckor. Boken släpps den 5 maj.

Ska bli galet spännande när boken nu släpps den 5 maj

Nu när manus har skickats till tryckeriet så har vi fått extra tid och vi leker med tanken på vart de första resorna ska gå när man åter kan resa och vidga sina vyer. Om det blir i sommar eller till hösten vet ingen, men när det blir dags känns det klokt att börja med Europa och då har vi några favoriter som vi särskilt längtar till.

Jag börjar med Nice, en återkommande favorit sedan tonåren och dit längtar jag nu. Varför just Nice? Ja, det finns tusen och åter tusen skäl och här ska jag dela med mig några.

Havet, att sitta på något av strandställena vid Medelhavet nedanför vibrerande Promenade des Anglais, äta frukost på Ruhl Plage eller avsluta en härlig dag där med ett glas rosévin och blicka ut över ett turkosblått Medelhav.

Älskar att gå längs Medelhavet

Promenera längs havet, vika upp mot Marché aux Fleurs Cour Saleya, botanisera bland alla ljuvliga grönsaker, frukter och bär, slå sig ner någonstans, dricka en noisette och kolla på folk. Det är livskvalitet. Promenera vidare till hamnen, beundra båtarna och kanske ha turen att se när färjan lämnar hamnen på väg mot Korsika.

Äta lunch på Le Café de Turin som ligger vid undersköna Place Garibaldi. Gissa om jag saknar deras crevettes, ostron, vinet och sist men inte minst chokladmoussen. Byta några ord med de servitörer vi träffat så många gånger. Fortsätta till MAMAC, och njuta av vacker konst.

Crevetter och utsökta ostron på Turin

Ta spårvagnen i riktning från havet mot bergen, hoppa av och leta sig längs vindlande vägar till en av mina absoluta favoriter i Nice, Matisse museet i Cimiez. Byggnaden i sig är vacker och stämningen därinne har en viss magi över sig. Arkeologiska museet strax intill är inte så dumt det heller eller varför inte gå genom parken i riktning mot klostret som rymmer ett litet franciskaner museum. Stillhet och tystnad råder. Klosterträdgården är vacker som en saga och utsikten över staden med Medelhavet i fonden är magnifik. Tillbaka till centrum, med spårvagn, buss eller till fots. Shopping längs Avenue Jean Medicin innan det är dags att gå ”hem” till lägenheten, duscha och fixa till sig inför kvällens middag.

Promenade du Paillon
Matisse museet
Romarlämningar vid Arkeologiska museet

Vattenspegeln och fontänerna gör de flesta glada

Måtte pandemin snart vara under kontroll, gränser öppnas och att vi som älskar att resa åter kan vidga våra vyer med välbekanta platser, men också med nya utmaningar. 

Vackra Place Massena i kvällsskrud